Wakefield Lodge Bron: British Museum
INGEZONDEN
Wij zijn op zoek naar informatie over de in 1776 overleden Jan Horstman die in Engeland als surveyor werkte, waarschijnlijk voor Capability Brown. In 1749 werkte hij aan de Great Pond voor Wakefield Lodge die uitgegraven werd. Zijn testament is in 1760 door Jacob Elout in Haarlem opgemaakt, in bijzijn van Johannes Dirk Hazelaar en Jan van der Kreek, en werd geopend op 15 november 1776. Horstman’s vrouw Maria Cornelia Masinir kreeg de verantwoordelijkheid voor de eigendommen van Horstman in Engeland.
Wie heeft van hem gehoord? Wie weet meer?
Jan Woudstra
Wakefield Lodge Bron: tbheritage.com
Helaas heb ik niets gevonden over zijn werkzaamheden, maar onderstaande gegevens uit DTB-bronnen kunnen misschien toch verder helpen. Opvallend zijn de vele verschillende manieren waarop de achternaam van zijn vrouw werd geschreven. De meest gebruikte vorm is Masuur (Masinir heb ik nergens gezien, maar ik ken het testament niet). Waar zij niet Masuur werd genoemd, staat in onderstaand overzichtje de variant vermeld.
Ook opvallend: het echtpaar werd in april 1751 weer in Haarlem gesignaleerd, twee jaar na zijn aanwezigheid op Wakefield Lodge. Mogelijk ging het hier om de doop van een kind van een zuster van Jan Horstman. Op zich is dat wel een reden voor een zeereis, dit hoeft niet persé te betekenen dat hij definitief uit Engeland was vertrokken.
Getrouwd in Haarlem (4 december 1729) met Maria Kornelia Masuiers. Beiden afkomstig uit Haarlem, hij woonde in de Gierstraat, zij in de Zeilstraat.
Kinderen allen in Haarlem gedoopt (getuigen waren vaak Joachim Rooda en Maria de Ridder, later ook Jacobus de Ridder): Jan Rooda (1 september 1730, wrsch. vernoemd naar getuige); Maria (4 januari 1732, wrsch. vernoemd naar getuige); Jan Rohda (1 april 1733, wrsch. vernoemd naar getuige, achternaam moeder Matuur); Jacobus (17 november 1734, wrsch. vernoemd naar getuige); Jacobus (25 november 1735).
Het echtpaar was zelf getuige bij doopplechtigheden in Haarlem op 21 juli 1763; 10 oktober 1764 (Masur), 1 februari 1767 (Massuur), 23 december 1770 (Mazier). Het ging in alle gevallen om kinderen van Abraham van den Berg en Margaretha van Eden (Ede, Eede).
Afwijkend qua datering en betrokken ouders: op 2 april 1751 waren zij getuige van de doop van een kind van Hendrik van Voorst en Pryntje Horstman (een zuster van Jan?).
Jan Horstman werd op 12 september 1776 begraven in graf nummer 280 in de ‘Middel Trans’ van de Grote Kerk in Haarlem.