Voor tuinhistorisch materiaal is het Weekblad BUITEN (1907-1936) is een gekende bron. De teksten zijn interessant, maar vooral de vele foto’s doen ’t ‘m.
In Het Geïllustreerd Tijdschrift in Nederland, Deel I, 1840-1945 door Prof. Dr. Joan Hemels en Drs. Renée Vegt lees ik de namen van veel medewerkers, o.a. L.A. Springer, D.F. Tersteeg, P. Westbroek, E.Th. Witte. De eerste jaargangen zijn van een meer praktische aard met o.a. artikelen over groente- en fruitteelt, over de siertuin, planten en bloemen, dieren. Maar ook over de sterren, fotografie, sport, het klimaat en de natuur in Indië. En tot slot ook beschrijvingen van onze koninklijke paleizen, landhuizen en hun tuinen en veel reisverhalen. In de loop van de jaren is er een verschuiving naar reportages over kastelen, kerken, musea en monumenten in binnen- en buitenland. In 1937 gaat BUITEN samen met het tijdschrift Het Landhuis (met dank aan Ad Weststrate van zeelandboek.nl voor de scan van deze info).
Nu kwam ik via zeelandboek.nl op www.weekbladbuiten.net . Via deze site zijn alle illustraties van de jaargangen 1910-1915, 1922-124, 1926, 1936 (totaal 8561 illustraties) beschikbaar. De andere jaargangen volgen nog en in 2007 zal een DVD met al dit materiaal beschikbaar komen.
Maar als gezegd, nu al via de website toegang tot het reeds gescande materiaal. Zoek met de naam van een plaats, landgoed, kasteel, tuin. Of klik op een jaargang en ga bladeren of klik Miniaturen en krijg een aantal bladen vol miniaturen. Na aanklikken van een miniatuur volgt de grotere afbeelding en daar waar van beschikbaar het bijschrift.
Maar kijk en zoek ook eens via zeelandboek.nl met o.a. materiaal Nederland 1908 (volgens mij als die ANWB jubileumuitgave Ons Eigen Land) JH
Op Internet en in de literatuur ben ik al eerder op zoek geweest naar een Index van alle buitenplaatsen/landgoederen, die in ‘Buiten’ zijn opgenomen. Ik weet zeker dat ik ooit een index ergens gepubliceerd heb gezien, maar nooit meer teruggevonden. Ik heb zelf 18 Jaargangen van Buiten en natuurlijk is dit tijdschrift geheel compleet in de Bibliotheek WUR. Dus wie nog eens echt dit tijdschrift in handen wil hebben? Dit is in ieder geval een fantastisch initiatief en ik ben de organisatoren van dit project zeer dankbaar. CO.
De bibliotheek van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg heeft bij de volledige reeks tijdschriften Buiten een eenvoudig topografische register staan waarin ook de opgenomen kastelen en buitenplaatsen per provincie worden genoemd met jaargang en paginanummer. Dat geldt ook voor de losse foto’s.
Register op Buiten gevonden. Ik heb een copie gekregen van Anthony Lisman. Het is overigens geen publicatie, maar een getypt manuscript, opgesteld door mr G. van der Flier in 1967. Het register bevat niet alleen buitenplaatsen, maar ook kerken, oude gebouwen e.d. Mogelijk is dit hetzelfde als dat in de bibliotheek van Monumentenzorg Zeist. Het is ingedeeld in provincies en daarna op plaatsnaam. CO.
ben opzoek naar gegevens over t kasteel Windesheim,in de vorm van foto’s/kaarten ,etc. Kortom alles wat met dit kasteel te maken heeft.
Het getypte manuscript waarvan u een copy heeft mogen ontvangen is door een door RACM gekende persoon ontvreemd uit de bibliotheek van monumentenzorg Zeist daar is het register daarom niet meer in te zien. Monumentenzorg Zeist probeert het orginele register al enige tijd terug te vorderen, echter zonder succes.
Aangezien mijn vorige tekst is aangepast, hierbij wederom het orgineel.
— hier heeft de webmaster een stuk tekst verwijderd —
Van de webmaster:
Aangezien u anoniem de bovenstaande reactie hebt opgevoerd en dit nu opnieuw doet heb ik u niet kunnen benaderen over het hoe en waarom van mijn aanpassing van de voorgaande reactie.
Ook nu doe ik dit opnieuw. Ik heb heel veel moeite met aan iemands tekst te zitten en censuur vind ik een vies woord, maar in mijn beleving is dit een ‘strijd’ tussen RACM en de bij het RACM bekende persoon en vind ik dat dat ook zo moet blijven. Dit is geen platform om dit feit of deze beschuldiging op te voeren.
Verder vind ik het onevenwichtig om zelf anoniem te blijven, maar gelijktijdig de ander z’n naam te noemen.
Het leek mij een prima compromis om de voorgaande reactie te wijzigen naar een format als nu opgevoerd.
De webmaster
Jan Holwerda