Op een bekend bureau voor tuinhistorie wordt elke ochtend gezamenlijk koffie gedronken. Men schaart zich om de vergadertafel en bespreekt het wel en wee. Centraal op tafel staat een kleurige koektrommel met bijpassend motief. Onderzoek naar landgoederen en buitenplaatsen gaat een stuk prettiger met een biscuitje uit zo’n doos van Verkade.
De naam van de buitenplaats kennen we. Wie het ook weet mag een keer komen koffiedrinken. Maar wat ons nog wel bezig houdt is de vraag wat is de connectie tussen Verkade en deze buitenplaats?
LF
Deventer Musea heeft veel ‘blikwerk’. Ooit zat de blikfabriek Thomassen & Drijver in Deventer. Als ik in de collectie kijk zie ik het ‘Renswoude blik’, maar ook blikken met Soestdijk, Ampsen, De Cloese, Het Loo e.d. En met net zoveel firma’s als verschillende blikken. Verdere achtergrond staat er niet bij.
Kasteel Renswoude op een Verkade-koektrommel. Hoe komt het zover?
Eerst maar eens wat gegevens op een rijtje:
-1968 komt Kasteel Renswoude in eigendom van de Stichting Beheer Kasteel Renswoude; het park wordt eigendom van Utrechts Landschap.
– 1976 werd een restauratie van Huis Renswoude (ingezet in 1970) afgesloten.
– 1985 werd Huis Renswoude ernstig aangetast door brand. Daarna snel weer opgebouwd.
Wanneer laat iemand nu zo’n koektrommeltje maken? Als er iets te vieren is misschien of als men bezoekers en buitenstaanders naar het kasteel wil lokken? Misschien heeft onze Cascade-vriend Hans Taets van Amerongen in 1976 (na de voltooide restauratie) of in 1986 (na de renovatie van het kasteel na de brand) een plannetje bedacht om “zijn kasteel” in het zonnetje te zetten. Wat betreft de kleuren en de stijl van het rommeltje neig ik meer naar 1986. Hans was nogal vindingrijk in dat soort zaken. Zo is hij ook de bedenker geweest van de slogan “Rode Kruis helpt helpen”. Mijn antwoord brengt hopelijk anderen verder? We komen er wel.