Het oorspronkelijke landschapsplan van de ruilverkaveling (Bron: Buitengebied West Maas en Waal).
De Gemeente West Maas en Waal en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed nodigen u van harte uit voor de 2e platformbijeenkomst Wederopbouwgebieden over het Landelijk Gebied
(enne na afloop moet u door naar het Cascade Mini-symposium te Rhenen).
Het wederopbouwgebied Maas en Waal-West was in zijn tijd de grootste ruilverkaveling die is gerealiseerd ( tussen 1950-1962). Zeer ingrijpende maatregelen hebben van de drassige kleigronden een goed ontsloten en ontwaterd landbouwgebied gemaakt.
De boerenbedrijven werden in de modernste boerderijen gehuisvest aan een van de langste en bekendste boerderijstraten van ons land (Papesteeg eo). Een zorgvuldig landschapsplan maakte het nieuwe landschap af.
Nu, ruim 60 jaar later, is dit landschap uit de wederopbouwperiode door de Rijksoverheid aangewezen als één van de 30 wederopbouwgebieden die van nationaal belang zijn. De gemeente West Maas en Waal staat voor de uitdaging om het karakter van dit wederopbouwgebied, als cultuurhistorische laag in het landschap voort te laten bestaan.
Het Gelders Genootschap heeft recent in opdracht van de gemeente een inventarisatie naar de cultuurhistorische waarden van het gebied uitgevoerd. Welke aanknopingspunten biedt dit onderzoek voor vervolg? Net als in andere landelijke gebieden in Nederland spelen er meerdere soms concurrerende belangen in de ruimtelijke ordening.
Zo is dit jaar de uitvoering gestart voor de Nieuwe Ruilverkaveling van West Maas en Waal. Hoe worden verschillende cultuurhistorische lagen van het landschap meegewogen bij deze en andere recente grote ruimtelijke opgaven zoals de wateropgave? En hoe past het wederopbouwgebied, de “oude ruilverkaveling” hierin? Voldoet bijvoorbeeld de infrastructuur van de oude ruilverkaveling nog om het nu gewenste waterbeheer toe te passen?
En heeft de oude ruilverkaveling doorgewerkt in de afwegingen die zijn gemaakt voor de Nieuwe Ruilverkaveling?
Het programma bestaat uit twee delen: een excursie in de ochtend en een seminar in de middag. U kunt zich voor zowel de hele dag of voor alleen het ochtend of middagprogramma opgeven.
Wanneer: donderdag 21 november, ochtendprogramma vanaf 10.00 uur, middagprogramma vanaf 13.30 uur.
Waar: Streekhistorisch Museum Tweestromenland, Pastoor Zijlmansstraat 3, 6658 EE Beneden-Leeuwen NB. Gemeente West Maas en Waal is ook prima bereikbaar met het openbaar vervoer (trein tot Tiel, daarna bus 42).
Aanmelding: Deelname is kosteloos, na aanmelding.
Zie ook tentoonstelling en Gelders Genootschap.