‘Tuin van onbekende buitenplaats in de Vechtstreek’


‘Tuin van onbekende buitenplaats in de Vechtstreek’, H.M. Heek
Bron: Pygmalion Beeldende Kunst

De website van Pygmalion Beeldende Kunst (Maarssen) laat een 3-tal aquarellen door Hendrik Man Heek zien, ‘Tuin van onbekende buitenplaats in de Vechtstreek’. Zijn signatuur is in het verleden altijd verkeerd gelezen als zijnde xe2x80x98H. van Heekxe2x80x99, ook door schrijvers van standaardwerken over de Vechtstreek als dr. R. van Luttervelt, en om die reden  was er tot op heden weinig bekend over deze kunstenaar. Bij nauwkeurige beschouwing zag Jaap Versteegh echter dat de kunstenaar zijn initialen aan elkaar vast schreef en de letter M, voor èn achter samenvallend met een letter H, al die jaren als een V was gelezen. Toen dit eenmaal duidelijk was, bleek het vervolgens niet moeilijk om vast te stellen dat het hier om de in 1838 geboren kunstenaar Hendrik Man Heek ging, die samen met zijn broer Gerrit in het dorp Maarssen een boekhandel en uitgeverij dreef en daarnaast, vakkundig maar vooral uiterst nauwkeurig, de omgeving van Maarssen had vastgelegd in gedetailleerde aquarellen.

Wie komt er met de naam van de buitenplaats? Vechtstreekkenners onder ons, zeg het maar.  JH

De beeldbank van Het Utrechts Archief laat 3 werken zien, onder H. van Heek.

‘Tuin van onbekende buitenplaats in de Vechtstreek’, H.M. Heek
Bron: Pygmalion Beeldende Kunst


‘Tuin van onbekende buitenplaats in de Vechtstreek’, H.M. Heek
Bron: Pygmalion Beeldende Kunst

8 gedachten over “‘Tuin van onbekende buitenplaats in de Vechtstreek’

  1. Prachtige aquarellen, maar ja van wat? Ik ken de streek helemaal niet goed. Wel ken ik wat plaatjes van Lutgers en weet iets van Zocher. Daarom doe ik toch een gok. Lutgers beeldde de overplaats van Vechtstroom te Breukelen af, en dat ziet er uit als een arboretum net als deze plaatjes. Verder doet de beek me denken aan een ontwerp van Zocher jr. Ik zie ook veel coniferen, en een bruine beuk, een moerascipres (?), Italiaanse populier, treurwilg (?). Kan allemaal op Zocher jr. duiden. Zocher werkte langs de Vecht behalve op Vechtstroom o.a. op Vechtenstein in Maarssen, op Sterrenschans en Middenhoek in Nieuwersluis en op Zuylen. Helpt dat een Vechtkenner iets verder of slaat dat nergens op? Je moet ergens beginnen. Ik lees graag meer.CO

  2. Het is nu maar de vraag of ik een vechtstreek kenner ben, ik zou er wel graag een willen zijn. De plaatjes heb ik al eerder onder ogen gehad met de vraag wat is dit? Ook toen moest ik het antwoord schuldig blijven.Er zijn een aantal die ervoor in aanmerking komen Wat sfeer betreft denk ik aan bv Weerestein in Nieuwersluis, maar ook Middenhoek en Sterreschans zouden kunnen. Helaas dus van mijn kant geen duidelijk antwoord. Kees Beelaerts

  3. Aan de bovenstaande reactie van Carla de bedoelde afbeelding toegevoegd.

    Verder twee boeken doorgebladerd. Een herdruk van Gezigten aan de rivier de Vecht van P.J. Lutgers, met de bovengenoemde Overplaats van Vechtstroom (Breukelen, later afgebroken en opgegaan in Vechtvliet). En Gezigten aan de rivier de Vecht van A.J.A.M. Lisman en E. Munnig Schmidt,  met een 2-tal afbeeldingen van de tuin van Queekhoven (Breukelen). Afbeeldingen in een sfeer als de aquarellen! Misschien…

    Realiseerde me dat de aanduiding dan wel 'Tuin van onbekende buitenplaats in de Vechtstreek' is, maar het is niet gezegd dat de aquarellen alle drie van een en dezelfde tuin zijn.

  4. Mogelijk dat er in de Vechtstreek verhalen de ronde doen (deden) over een tuin waarin een eh… banaan(?) naast de vijver groeide?

  5. Henk liet niet alleen bovenstaande reactie achter, maar maakte mij ook attent op een foutje. Er stond bij de afbeeldingen 1838 en in de tekst het geboortejaar 1883… Na wat googlen duiken 1838, 1839 en 1840 als geboortejaar op. Overigens ook een kleine variatie op de naam: Hendrikman Heek. 1883 had ik overgenomen uit een tekst met genoemde Jaap Versteegh. Daar moet de tikfout zitten, 1883 <-> 1838. De aquarellen zullen dus van na 1838 zijn.

  6. Banaan? Ik denk het niet. Ik heb het ook aan Ben Groen gevraagd, wij denken allebei een Aracee. Maar verder komen we niet. Ik bericht het maar even, anders gaat iedereen op zoek naar een banaan in de Vechtstreek en dat klopt niet. Musaceae hebben een aflopende bladvoet en geen ingesneden bladvoet. CO

  7. Wat leuk dat er een kleine discussie is ontstaan rond de 3 tuin-aquarellen van H.M.Heek. Ze maken deel uit van de collectie van mijn kunsthandel Pygmalion, waarbinnen ik een speciale ‘Vechtstreekkamer’ heb ingericht, met onder meer tekeningen, aquarellen en gravures van tuinen uit de Vechtstreek. Ik heb er ook mijn eigen originele exemplaar van P.J.Lutgers op nageslagen; echter zonder resultaat. De genoemde experts A.J.A.M. Lisman en E. Munnig Schmidt wonen bij mij in de buurt. Zij hebben deze aquarellen van Heek destijds ook bekeken, maar konden ze evenmin thuisbrengen. Er is door anderen gesuggereerd dat het mogelijk de tuin van de buitenplaats Queeckhoven bij Breukelen betreft. Dat is mogelijk, maar dat kan ik niet bevestigen, want daar heb ik onvoldoende informatie over en ben ik nog nooit in geweest. De vraag blijft dus vooralsnog open….

  8. Dank je voor de verbetering, Carla.
    Ik twijfelde ook al, maar wilde in ieder geval de aandacht vestigen op een plant die mij bij de eerste paar keer kijken niet was opgevallen en die mogelijkerwijs identificatie van de tuin dichterbij zou kunnen brengen. De formulering ‘bijzondere plant’ was correcter geweest, in plaats van mensen het woud in te sturen op zoek naar een banaan…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *