Platform kastelen en buitenplaatsen, 4 dec


Kasteel De Keverberg anno nu  Bron: wikipedia.com

INGEZONDEN Op donderdagmiddag 4 december vindt van 14.00-17.00 uur het eerste Platform Kastelen en Buitenplaatsen plaats. Het platform wordt in nauwe samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting georganiseerd door en voor erfgoedprofessionals en beleidsmedewerkers, eigenaren en beheerders, onderzoekers en wetenschappers die betrokken zijn bij beheer, restauratie en instandhouding van kastelen en buitenplaatsen in Nederland. Doel van de bijeenkomsten is om theoretische en praktische kennis te delen. Het plan is om twee maal per jaar een platform te organiseren.

De programmering van het platform sluit aan bij actuele thema’s. Een actuele bijdrage wordt voorafgegaan door een meer algemene bijdrage die het actuele thema plaatst in een bredere context. Op deze middag staan de herbouw van kastelen en de instandhouding van kasteelruïnes centraal.

vanaf 13.30 inloop met koffie/thee
14.00 opening Erik Kleijn (RCE )
14.10-14.35 Algemeen: Herbouw in het verleden door Ben Olde Meierink (NKS)
14.35-15.00 Actueel: Herbouw De Keverberg te Kessel door Edwin Meyer Viol (DMV architecten)
15.00-15.15 Discussie
15.15-15.45 Pauze
15.45-16.10 Algemeen: Omgang met ruïnes door Fred Vogelzang (NKS)
16.10-16.35 Actueel: Restauratieproblematiek Teylingen en Brederode door Jan Kamphuis (Rijksvastgoedbedrijf)
16.35-16.50 Discussie
16.50-17.00 Speakerscorner
17.00 Afsluiting en drankje

Voor meer en aanmelden, zie hier.


Ontwerp Kasteel De Keverberg (Kessel)  Bron: www.kasteeldekeverberg.nl

2 gedachten over “Platform kastelen en buitenplaatsen, 4 dec

  1. Horribel – De Keverberg is veranderd van een respectabele ruïne in een gebouw waarbij de ’toevoegingen’ door hun onbehouwen moderniteit de hele ruïne wegdrukken en de hoofdschotel zijn gaan vormen. Ik hou mijn hart vast voor die altijd maar doordrukkende wensen De Valkhof in Nijmegen en de Dom in Utrecht ‘herbouwd’ te zien. Het resultaat van dit soort slecht geadviseerde nieuwbouw kunnen we in Klooster Ter Apel zien, waar de geruïneerde en pittoreske staat van het gebouw, voorgoed vernietigd is door nogal ridicule toevoegingen. Om de een of andere psychologische reden kan de huidige mens geen ruïne meer zien, resp. appreciëren. Het gevoel voor het schilderachtige lijkt bij de moderne mens geheel verdwenen. En ik kan zo nog uren doorzeuren.
    WM.

  2. Een toekomst voor ons verleden.

    Ga nu eens kijken wat er van kasteel de keverberg is geworden. Een kasteel met 25000 enthousiaste betalende bezoekers per jaar. Een bruisend zalencentrum en een enthousiast dorp met veel zelfrespect voor wat ze bereikt hebben. Dat een hoop vergeten scherven uit het verleden dit teweeg kan brengen is fantastisch. De ruïne is overigens door het ontwerp nog integraal en zonder aantastingen te bewonderen. En de overheid hoeft niet meer ieder jaar bij te springen om de hoop stenen van verder verval te behoeden. Het leukste commentaar van een jonge bezoeker nadat hij met zijn ouders tig kastelen had bezocht was ” hè hè eindelijk een leuk kasteel” .
    De ruïne heeft een nieuw leven gekregen zoals dat in het verleden normaal was. Waarom moeten we nu ineens stoppen ? Doorzeuren heeft geen toekomst.!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *