Oproep in kader van onderzoek naar Jan Baptist Xavery

Demeter (Woerden), Jan Baptist Xavery

Diana (Vught), Jan Baptist Xavery

In het kader van mijn onderzoek naar de beeldhouwer Jan Baptist Xavery (1697-1742) wil ik onder meer zijn rol en betekenis als vervaardiger van tuinornamenten belichten. Mede dankzij donateurs van Cascade zijn inmiddels drie door Xavery gesigneerde tuinbeelden gelokaliseerd, namelijk een beeld van Diana (Vught), Venus (Middelbeers) en Demeter (Woerden). Uit de literatuur blijkt echter dat xe2x80x98tuinkunstenaarxe2x80x99 Xavery aanzienlijk meer tuinbeelden en -vazen heeft vervaardigd. Om die reden doe ik graag een beroep op de kennis en expertise van Cascadedonateurs en lezers van dit weblog in een poging om xe2x80x98nieuwexe2x80x99 tuinornamenten van Xavery te traceren! Reacties op dit bericht worden daarom zeer op prijs gesteld.

Dennis de Kool


Venus (Middelbeers), Jan Baptist Xavery

8 gedachten over “Oproep in kader van onderzoek naar Jan Baptist Xavery

  1. Beste,

    Mijn collega, adjunct-conservator Hospitaalmuseum, weet meer over deze beeldhouwer. Beeldhouwkunst is trouwens zijn specialiteit. U mag hem hem met mijn groeten steeds contacteren op stephane.vandenberghe@brugge.be

    met vriendelijke groet
    en alvast succes,
    Evelien Vanden Berghe
    adjunct-conservator Hospitaalmuseum
    Brugge (B)

  2. Beste Dennis,

    In het kader van het Themajaar Historische Buitenplaatsen 2012 plaatste iemand op de groeps-LinkedIN-site van dit themajaar een oproep voor maquettes met het oog op een samen te stellen expositie van maquettes van buitenplaatsen. Dit leverde een groot aantal reacties op (maquettes en adviezen). Ik kan mij voorstellen dat een soortgelijke oproep aldaar voor het signaleren van beelden van Jan Baptist Xavery mogelijk ook aanvullende reacties voor je onderzoek kunnen opleveren. Veel van de klein 400 deelnemers in deze groep hebben kennis van buitenplaatsen en landgoederen in Nederland. Voor overleg en/of aanvullende informatie ben ik bereikbaar via voorzitter@buitenplaatsen2012.nl Succes met dit interessante onderzoek. Met hart. groeten, René W.Chr. Dessing

    p.s. heb je het veilingcatalogi repertorium van Lugt met ruim 35.000 catalogi van veilingen die tussen 1600 en 1925 in ons land plaatsvonden, al geraadpleegt? Hierin worden geregeld catalogi genoemd van inboedels van buitenplaatsen, hofstedes, landerijen of tuinsieraden en ornamenten.

  3. René’s reactie maakte nieuwsgierig. Hij bedoelt:
    F. Lugt, Répertoire des catalogues de ventes publiques intéressant l’art ou la curiosité
    In 4 delen, de eerste drie van de hand van Lugt zelf en het vierde deel door RKD.

    Via IDC is er een online versie beschikbaar (fisches), zie hier en hier (studenten van bv universiteit Utrecht hebben toegang met hun studentennummer).
    Over Frits Lugt. Over Fondation Custodia, met Collectie Frits Lugt.

  4. Over Jan Baptist Xavery en zijn grafmonumenten, vooral dat voor Sicco van Goslinga in Dongjum, zal in het decembernummer van Alde Fryske Tsjerken een artikel door ondergetekende verschijnen. Er redelijk veel literatuur over Xavery verschenen.

  5. Enige tijd geleden een bezoekje gebracht aan de nieuwe tuinbaas van Middelbeers. Natuurlijk een rondje door het park en natuurlijk even stilgestaan bij de Venus. Wat een imposant werk!
    Wat mij opviel is dat dit werk voorzien is van een laagje verf waarvan we hopen dat het beeld er mooier van zal worden maar wat in werkelijkheid het tegendeel aan belevingswaarden zal opleveren.
    Mijn vraag, waarom wordt er besloten dergelijke werken te voorzien van een laagje verf? Er vanuitgaande dat de beelden een monumentale status hebben en dit derhalve uitsluitend met een goede reden mag gebeuren.

  6. Soms wordt een ‘beschermende’ laag aangebracht op tuinbeelden. Van experts heb ik vernomen dat hier risico’s aan kleven.
    Mij is verteld dat het belangrijk is dat de laag water doorlaat en ‘ademt’, anders kan vocht in het beeld zich ophopen met alle schadelijke gevolgen van dien. Daarnaast zijn er ook esthetische bezwaren. In de beeldentuin aan de Lagedijk te Zaandijk staan beelden die zijn voorzien van een dikke (afbladderende!) laag verf. Dat ziet er niet fraai uit.

  7. Het is natuurlijk het grote punt dat het afbladderen van de verf niet mooi is maar ook aangeeft dat er niet voor de juiste middelen is gekozen.
    De beelden zijn omschreven monument en het verbaast mij dat er blijkbaar voor de omgang met dit waardevolle erfgoed geen onderhoudsplannen of voorschriften klaarliggen. Juist in ons land waar de klimatologische omstandigheden ronduit slecht zijn voor de tuinbeelden.
    Het moet toch niet zo moeilijk zijn om het beeld (als dit al wenselijk is) met het juiste middel te conserveren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *