Oh Oh Den Haag


Westerbeek, detail Gezicht op Den Haag vanuit het west-noordwesten, Jacob van der Croos

In het Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7 te Den Haag, is tot 11 januari 2009 een boeiende overzichtstentoonstelling te zien van ‘s-Gravenhage en omstreken over de periode 16de tot 19de eeuw. Als u van Den Haag houdt: gaat u er beslist heen! Als u van schilderkunst door de eeuwen heen houdt – ietwat primitief, fijnschilderkunst, impressionistisch – u komt ogen tekort. Dan zijn er gedetailleerde stadsplattegronden met zeer veel siertuintjes (E. Homann, 1730) alsmede de originele ingekleurde tekening van Den Haag en wijde omtrek met alle buitenplaatsen erop door S.W. van der Noordaa uit 1839. Alhoewel aangekondigd komen de afbeeldingen van buitenplaatsen er nogal bekaaid af; speciaal daarvoor hoeft u er niet heen te gaan, maar u mist wel wat..

Zie ook de website; www.haagshistorischmuseum.nl. Openingstijden ma-vr van 10-17 uur; za-zo 12-17 uur.
Een uitvoerig gedocumenteerd boekje krijgt u mee bij de rondgang. Wilt u het houden: 2 euro.

Joost S.H. Gieskes

Oh oh Den Haag: wonderschone stadsgezichten in het Haags Historisch museum. Teksten Marco van Baalen; Robert van Lit; Jim van der Meer Mohr. 89p. xe2x82xac 2,=.

Voor verdere studie over Haagse stadsgezichten aan te bevelen
Haagse stadsgezichten 1550-1800: topografische schilderijen van het Haags Historisch Museum, door Charles Dumas, m.m.v. Jim van der Meer Mohr. Zwolle, 1991. 747 p. xe2x82xac 59,50.

Meerdere afbeeldingen al zien? Klik HHM Perspagina afbeeldingen.
De genoemde kaarten al zien? Klik Homann of Noordaa (en ga dan inzoomen).


Expositiezaal met op achtergrond Gezicht op ‘s-Gravenhage, Jan van Goyen (1650)

6 gedachten over “Oh Oh Den Haag

  1. Ik herinner me een prachtige tentoonstelling, in hetzelfde museum, over (Haagse) buitenplaatsen. Even opgezocht, was in 1992.
    Toentertijd een erg leuk begeleidend boek(je): Buitenplaatsen in en om Den Haag, Fölting, H., T. Henry – Buitenhuis, R. van Lit et al. In Kleine Monumentenreeks van Waanders. Vast nog wel verkrijgbaar; iig antiquarisch.

  2. Westerbeek geschilderd vanuit het west-noordwesten of vanuit het zuidoosten? Ik heb geen idee waar kasteel Westerbeek ligt of lag, maar volgens informatie op Internet was dat ongeveer op de hoek van de huidige De la Reyweg en de Bothastraat. In de tentoonstellingscatalogus staat dat het kasteel Westerbeek, afgebeeld op een van de randpanelen van Van der Croos, is geschilderd vanuit het zuidoosten. Hoe zit dat nu? Wie maakt er een foutje?

  3. Bij het plaatje van Westerbeek zet de webmaster: ‘detail Gezicht op Den Haag…enz.’Dat is correct want gezicht op Den Haag slaat op het hele schilderij, het woord detail’ slaat op een van de 16 gezichten (Westerbeek) die het schilderij van Den Haag omgeven.De webmaster maakt dus geen fout. Het schilderij Westerbeek voert als tekst ‘….vanuit het zuidoosten.Dat is door CO correct opgemerkt ofwel niemand maakt een foutje. Misschien is het aardig om te vertellen dat nabij kasteel Westerbeek een beekje met dezelfde naam liep, en dat in het oostelijk deel van het Haagse Bos de Oosterbeek liep, waarnaar de nabij liggende buitenplaats Oosterbeek waarschijnlijk is vernoemd.JG

    • wat leuk dat deze site bestaat. kasteel westerbeek werd ooit bewoont door mijn familie (wigbold slicher) evenals oosterbeek, daar woonde de familie dussen slicher, welke een grote invloed hebben gehad op het ontwikkeling van oosterbeek. saillant detail, wigbold was de vader van jan, de roemruchte burgemeester van den haag. jan speelde een belangrijke rol in de onafhankelijkheid van 1813 van nederland.

  4. “Gezicht op Den Haag vanuit het west-noordwesten”. Dit slaat dus volgens JG op het centrumpaneel. OK. In de catalogus heet het centrumpaneel “Gezicht op Den Haag vanuit het noorden”. Maar wie daar op let is een kniesoor, en dat ben ik dus. Laten we maar over leukere thema’s gaan discussiëren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *