bewerkt affiche, klik hier voor origineel
Beginnen met de eerste en vervolgens door gaan met van alles en nog wat. Nieuwtjes, tips, vondsten, vragen, afbeeldingen, aankondigingen, uitnodigingen enz. enz. En haast ongemerkt zitten we ‘opeens’ op weblog of bericht nummero 1001. Deze keer gaat het verder nergens over. Even een tuinfeestje.
In de eerste plaats Jan, gefeliciteerd met de 1001-ste!!!
En verder? Als je nu onder deze prachtige feestprent ‘klik hier voor origineel’ aanklikt, kom je bij de originele prent en zie je dat het tuinfeest gehouden werd op de buitenplaats WILTZANGK te Wassenaar (een deel van Backershagen, waar we een paar jaar geleden op Cascade-excursie zijn geweest). Als je dan op WILTZANGK gaat googelen, kun je een hele mooie rijmprent vinden van het gedicht WILTZANGK van Joost van den Vondel. Ik begrijp nu pas dat de buitenplaats WILTZANGK hier naar genoemd zal zijn.
Ter vermeerdering van de feestvreugde, ter ere van de 1001-ste weblog, heb ik op de FB pagina Groene Historie (facebook.com/groenehistorie) nog eens de beschrijving, MET DEZE rijmprent WILTZANGK opgenomen van de buitenplaats Backershagen/Wiltzangk uit de ‘Gids voor de Nederlandse Tuin-en Landschapsarchitectuur’. Samen geven deze twee prenten weer een heel nieuw stukje geschiedenis WILTZANGK weer. CO.
1001 is ook een mooie mijlpaal om de kwaliteit van het Cascadeweblog te memoreren: interessant, boeiend, soms verbazingwekkend en wetenswaardig, telkens weer. En dat al zo lang, dat is een prestatie, waarvoor lof en dank bij deze.
Van harte gefeliciteerd en hulde aan Jan Holwerda, de motor van de weblog, die met bewonderenswaardige regelmaat steeds met verrassende, originele, actuele wetenswaardigheden en vraagstukken de weblog heeft gevuld en vele discussies in gang heeft gezet. Ook dank aan Carla Oldenburger, die onvermoeibaar reageert en zo haar kennis met ons deelt. De weblog is in 1001 afleveringen een prachtig platform gebleken. Ga zo door!
Als ik mij niet vergis, is de weblog destijds geselecteerd om opgeslagen te worden door de KB. Dat is ook een compliment. En hopelijk gebeurt dit nog steeds.
In de catalogus van de KB (en onder de afbeelding) staat: Tuinfeest ten bate van “Den opbouw van Drenthe” op “De Wiltzangk” te Wassenaar, (1927). Ik ben benieuwd welke Drentse projecten men in Wassenaar steunde. Dit is een vraag voor de sociale historici onder ons.
“Den opbouw van Drenthe” heeft te maken met:
In 1921 werd de zuidoosthoek van Drenthe, die geheel in het teken stond van de turfwinning geconfronteerd met de ineenstorting van de turfindustrie. Commissaris van de Koningin J.T. Linthorst Homan wist landelijke aandacht op deze lokale ramp te vestigen door journalisten uit te nodigen en hen rond te leiden door het rampgebied. Schokkende reportages verschenen in de geïllustreerde bladen als Het Leven en De Prins. Het hele land zamelde geld en goederen in voor het arme Drenthe en ook de regering wenste dat de Commissaris alles in het werk stelde om de economische en sociale neergang in de Drentse venen te keren. Waarop Linthorst Homan het initiatief nam tot de oprichting van een opbouworganisatie.
zie Encyclopedie Drenthe Online