Nieuwe toegangsbrug vanuit Clingendael naar de Japanse tuin


Foto:  Joost Gieskes

Twee weken is een nieuwe toegangsbrug vanuit Clingendael naar de Japanse tuin opgeleverd. De brug inclusief fundaties is gemaakt van de hardhoutsoort Angelim Vermelho afkomstig uit Z. Amerika, de brugleuningen en de poort zijn gemaakt van van Bankirai (Z.O. Azië). In de poort is bamboe verwerkt. De brug zal niet worden geschilderd teneinde een zo natuurlijk mogelijk effect te verkrijgen. Er zijn overeenkomsten met de voorgaande brug, maar wel met wat Japanse accenten zoals het patroon van de brugleuning, de balk boven de poort en de afwerking van de staanders. Er is uitdrukkelijk niet gepoogd de brug te 'Japaniseren'. In verband met moderne veiligheidseisen is de brug wat zwaarder uitgevoerd dan zijn voorganger. Een project tot stand gekomen uit veel disciplines maar met verheugend resultaat. Het volgend project zal de replica  van de Springerbrug zijn; de tekeningen zijn gereed, het wachten is op de pecunia.  Joost Gieskes


Foto:  Joost Gieskes

12 gedachten over “Nieuwe toegangsbrug vanuit Clingendael naar de Japanse tuin

  1. Natuurlijk helemaal goed dat er elementen worden hersteld. Maar ik zet met enige afkeuring mijn vraagtekens bij het veelvuldig gebruik van tropisch hardhout. Zeker in zware maten is dit amper met FSC keurmerk te krijgen en zelfs dan is de kringloop van duurzame winning nog lang niet rond.
    Zie het als een uitdaging te detailleren met inlands hout er is echt veel mogelijk met de juiste kennis en toepassing.

  2. Ik ben het geheel met Richard eens.

    Angelim Vermelho is een boom die in het Amazone-gebied (Brazilië) en in de Guyana’s en Suriname voorkomt. Latijnse naam Dinizia exelsa van de familie Mimosaceae.

    Bangkirai is een boomsoort die groeit op Borneo, o.a. in de staatjes Sabah en Serawak. Latijnse naam Shorea laevis van de familie Dipterocarpaceae.

    Feddo (mijn echtgenoot) is op Borneo geboren en heeft met eigen ogen in 1978 al gezien hoe de bossen van Borneo worden leeg gekapt en het land onbewoonbaar en onleefbaar wordt. Kijk maar eens op Google Earth! Het zelfde lot treft al minstens even lang het Amazonewoud. Bovendien is hij ecoloog / savanne specialist en heeft hij gewerkt in Suriname en Brazilië (zie zijn website http://www.sipaliwinisavanna.com), waar hij natuurlijk ook veel gezien en gehoord heeft. Het Surinaamse regenwoud is gelukkig tot heden het minst geschonden, hoewel houtkap en tegenwoordig goudkoorts daar ook de bossen aantasten.

    Het gebruik van tropisch hardhout door Nederlandse gemeenten, zoals nu door de gemeente Den Haag op Clingendael, zou verboden moeten worden. De invoer van dit hout, wel of niet met FSC-keur (er wordt ook enorm gesjoemeld met die keur van de Forest Stewardship Council), zou wat mij betreft helemaal stop gezet moeten worden, òf alle gemeente-ambtenaren zouden verplicht naar het Amazone-gebied gestuurd moeten worden om te kijken hoe desastreus de gevolgen zijn. Maar ja, de Minister van Financiën zal hier geen voorstander van zijn. Inlands hardhout, misschien iets minder lang houdbaar, heeft toch mijn voorkeur. CO

  3. Aanvullende informatie op mijn vorige reactie: Zie de Volkskrant van vandaag 29 januari 2011. In Bijlage Wetenschap p. 4, staat een artikel te lezen “Bos dat verpatsen weerstaat”, door Ben van Raaij. Dit is een algemeen artikel in het kader van het ‘2011, Jaar van de bossen’. Het eerste artikel in dit kader, zie Volkskrant vorige week zaterdag. Het gaat nu over het Zuid-Amerikaanse land Guyana (voor de mensen die dit niet meer op school hebben geleerd, dit land ligt ten westen van Suriname en heette vroeger Brits Guyana, itt Nederlands Guyana / Suriname en Frans Guyana ten oosten van Suriname). Guyana geeft volgens de schrijver een goed voorbeeld met zijn bossen-beleid. CO

  4. Het ingenieursbureau Den Haag heeft mij op verzoek medegedeeld dat het gebruikte hout het FSC-keurmerk heeft. Of het Haagse ambtenarenkorps aan de waarde van die keur moet twijfelen (gesjoemeld) ligt buiten mijn horizon, maar ik zal de betreffende ambtenaren de hier geuite bezwaren overbrengen (geanonimiseerd, al zouden ze deze weblog kunnen raadplegen). Ik ben niettemin blij dat onze webmaster de gebruikte houtsoorten heeft vermeld, want het levert toch nuttige discussie op! Joost G

  5. Beste Joost, Ik ben nog steeds geen webmaster hoor. Ik ben blij dat we een hele goeie echte webmaster hebben en dat ik me zo af en toe mag bewegen op botanisch of cultuurhistorisch gebied, of op tropen-ervaring in dit geval.CO

  6. Bamboe!? M.b.t. bovenstaande. Persoonlijk ben ik groot liefhebber van bouwen met bamboe, dat zich tevens goed leent voor de creatie van bruggen, want stevig en buigzaam (de bamboe elementen in deze brug zijn mij uiteraard niet ontgaan). Er vindt ook in Nederland onderzoek plaats naar de toepassingsmogelijkheden van bamboe. Geen idee of het kappen van bamboe eveneens grote gevolgen heeft voor onze ‘planet earth’? Er is overigens ook Japans bamboe. Wie weet een goed alternatief voor het bouwen van toekomstige bruggen op buitenplaatsen/landgoederen met referenties naar hetzij Japan of China (al is t wellicht vele malen duurder, zo’n bamboebrug? en bewerkelijker qua onderhoud). Hartelijke groet, een bamboefan.

  7. Of je gebruikt tropisch omdat dat vanuit historische waardering van doorslaggevend belang is voor een hoogwaardige restauratie, of je haalt je kop uit het zand en gebruikt het gewoon niet.
    Keer op keer worden de mazen in het FSC verhaal inzichtelijk gemaakt, ondanks alle bijzonder goede inspanningen van mensen die wel degelijk het hart op de juiste plek hebben.
    Maar dat het negatief effect van het gebruik hiervan buiten de hoprizon van het Haags ambtenarenkorps zou liggen… onzin. Haal het hoofd uit de duinen en kijk eens over die horizon, tropisch hardhout gewoon nee! ( net als chemische bestrijdingsmiddelen!)

  8. Beste Carla, ik heb nergens gezegd dat je webmaster bent, lees even goed: ik geef een concept tekst aan Jan, en Jan bepaalt al dan niet in overleg wat er op de weblog komt. En Richard, met ‘buiten de horizon’bedoel ik niet de Haagse ambtenaren, wel bedoel ik dat ik er niet over ga welk hout zij selecteren.
    Bamboe: er ligt een enorme bamboe brug naar de grote groep Japanse prunussen in het Amsterdamse Bos (geheel zuidzijde)Alleen het loopvlak is van metaal. Die bamboe ziet er nu, na een aantal jaren, niet best meer uit, en met dat metalen loopvlak valt er esthetisch nogal wat op aan te merken…Joost

  9. Beste Joost, dank voor je reactie, evenals voor je tip, en sowieso voor het feit dat je het eindresultaat met foto’s met ons wil delen opdat we allemaal zo ons zegje kunnen doen. M.b.t. de bamboebrug in het Amsterdamse Bos. Zojuist via google de bewuste brug op een foto bekeken. Je begrijpt het waarschijnlijk al: het is liefde op ’t eerste gezicht (m.a.v. de metalen loopvlakken). Maargoed, het is uiteraard ook zo dat elke situatie in situ om een andere invulling vraagt, ook wat vormgeving en verhoudingen betreft, en de keuze daarin is aan hetzij opdrachtgevers, welstandscommissies of wat dan ook uiteraard.
    De bamboebrug wordt gerenoveerd zo las ik, wellicht idd omdat het er niet best meer uitzag. Dat betekent ook: werkgelegenheid, en daarmee is m.i. niets mis.

  10. Beste Joost, weet ik wel van die horizon en hoe je het bedoeld. Je hebt een levendige discussie op gang gekregen op de weblog, mooi!!!
    Geen enkel persoonlijk verwijt in wat voor vorm ook aan jouw adres, dat is ook geen issue in de discussie.
    Heb je nog meer van dit soort artikelen…leuk!!!!

  11. Ik heb gehoord dat er ‘nieuwe’ houtsoorten bestaan, zoals Accoya en Kebony. Net zo mooi als tropisch hardhout, en minstens zo duurzaam, zo niet, duurzamer! Dit zijn snelgroeiende naaldhoutsoorten die op milieuvriendelijke wijze zijn behandeld, en zo regenwoudhout kunnen vervangen.

  12. Wow, wat een prachtige brug! Ik ben een groot fan van houtconstructies.
    (Levendige discussie ook, erg vermakelijk)

    De houtkap naar Bankirai heeft er voor gezorgd dat de tijgers en oerang-oetangs daar nu bijna zijn uitgestorven, gelukkig is er sinds maart 2013 een nieuwe houtwet die of het nu met of zonder keurmerk is alle illegaliteit uitbant. ( uitgebreide info http://www.bankirai.nl )

    Angelim Vermelho is een houtsoort die in grote hoeveelheden standaard met FSC keurmerk word geleverd, Brazilie is een van de voorlopers in het FSC hardhout.

    Bamboe groeit ontzettend hard en snel en is een grassoort, geen houtsoort, daarom is het duurzaam te kappen, echter het productieproces gebeurd in fabrieken die onder andere normen produceren en er stoffen in stoppen die zeer schadelijk zijn voor het milieu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *