Nettekening kasteel Heeswijk


Nettekening met kasteel Heeswijk (Bron: particulier eigendom)

Na het schrijven van een artikel kijk ik vaak even of er een andere club is voor wie een artikel of een deel van een artikel mogelijk interessant is; al dan niet beperkt herschreven of met een net ander accent. Voor een plaatselijke of regionale historische vereniging bijvoorbeeld. Zo schreef ik in 2016 voor Cascade Gijsbert van Laar: van vier nieuw geidentificeerde platen tot een netwerk van opdrachtgevers. Het gedeelte betrekking hebbend op Heeswijk vormde ik tot een artikel voor de Heemkundekring in Heeswijk-Dinther. En hoe leuk, een reactie van een lezer volgde. In het artikel staat onderstaande tekening en laat de reagerende lezer nu bovenstaande ‘nettekening’ bezitten. Of zoals hij schreef: ‘een schilderijtje met hetzelfde onderwerp, afmeting 37×47 cm. Mijn overleden moeder, die goede contacten met de baron en baronesse had, heeft dit vroeger gekregen.’
Jan Holwerda


‘Het Kasteel van Heeswijk’. ‘Nota Deux Chasseurs avec deux chiens, une charotte de la
Meyerij, quatre betes a cornes dans la prairie du grain derriere le charotte’ (Bron: Tilburg University)

2 gedachten over “Nettekening kasteel Heeswijk

  1. Wat een enige tekening is dit! Schitterende laat-18de eeuwse setting lijkt mij. Maar of dit zo is, weet ik helemaal niet zeker. ik wil daarom graag het artikel lezen dat Jan geschreven heeft in het blad van de Heemkundekring Heeswijk-Dinther. Is het mogelijk een link van dit artikel aan ons lezers door te geven?
    (Jan Holwerda, Klein parkontwerp voor kasteel Heeswijk in Magazijn van tuin-sieraaden, Wojstap Kroniek. Periodieke uitgave van Heemkundekring De Wojstap (Heeswijk-Dinther) 40 (2020) nr. 1, p. 6-13.)
    Verder neem ik aan dat we kijken op een weide met koeien die buiten de kasteelgracht, ten noorden van het kasteel is gelegen. In de tijd van het nooit gerealiseerde ontwerp van H. Copijn (juni 1932) lag recht tegenover het kasteel aan de noordzijde een geometrische tuin met een middenvak in de vorm van de kruiskerk en tegenwoordig is op de Google-kaart weer weidegrond te zien.
    CO


    Ontwerp parkaanleg Kasteel Heeswijk (1932), H. Copijn (niet uitgevoerd)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *