Neogotisch tuinhuis in Zeist


Neogotisch tuinhuis te Zeist, ca. 1895.  Bron: Geheugen van Zeist.

Al googelend dook bovenstaande foto op. Ooit stond het neogotische tuinhuis enige jaren op de overplaats van de kleine buitenplaats Middenhoeve aan de Slotlaan te Zeist, de latere tuin van de familie Walkart. In 1904 verwierf de gemeente Zeist deze gronden en kwam hier het Walkartpark tot stand. Het neogotisch tuinhuis was toen al verhuisd. De zwerftocht van het kinderhuisje, speelhuisje of folly is na te lezen in een korte beschrijving van Pierre Rhoen, de archivaris van de gemeente Zeist; zie hier.


Het neogotisch tuinhuis, ca. 2000.  Bron: Geheugen van Zeist.


De eerste afbeelding zal een uitsnede uit deze foto zijn, de tuin van de familie Walkart.  Bron: Utrechts archief.

Bij een vondst als deze, moet je Wim M. toch even mailen. En dat leidde tot de navolgende voorbeelden die ook al eerder op de weblog naar voren kwamen, maar hier met de bovenstaande een mooi rijtje maken.
En daar waar een kinderspeelhuisje opduikt moet Christine Sinninghe Damsté ook een seintje krijgen; zie kinderspeelhuizen.wordpress.com.
Jan Holwerda


Neogotisch tuinhuis op Elswout (2012).  Foto: Jan Holwerda


Tuinhuis op het terrein van Huize Harmelen (2005).  Foto: Carla Oldenburger.


Uitsnede uit een presentatietekening van J.D. Zocher jr.  Bron: Het Nieuwe Instituut.

4 gedachten over “Neogotisch tuinhuis in Zeist

  1. Helaas bestaat de webpagina met de beschrijving van Pierre Rhoen over het huisje van de familie Walkart niet meer, zag ik zojuist. ( Pagina niet gevonden, kreeg ik te lezen)

  2. Het neogotische kinderspeelhuisje of folly staat niet meer in Zeist. Stichting Gasthuis Vredenhof heeft het gekocht en in mei 2018 geplaatst op de buitenplaats Schatzenburg in Dronryp (Frl.).
    Het speelhuisje is zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Dat geldt ook voor de in- en uitwendige kleuren.
    Bij het demonteren van het gebouwtje bleek dat het vroeger uitneembaar is geweest, de voorgevel in drie verticalen delen en de achtergevel in twee verticale delen. De vier gevels waren door haak-en-oog ijzers met elkaar verbonden. De zijgevels hadden beide een raampje. Het dak bestond uit planken waarvan de naden met smalle latten waren afgedekt. De gevels (behalve de voorgevel uiteraard) en het dak waren geteerd.
    De historische buitenplaats Schatzenburg is niet openbaar. Het vermoedelijk door L.P. Roodbaard ontworpen park (zie ‘Roodbaards Rijkdom’ , uitgeverij Bonas, 2012) is op Open Monumentendag 8 september opengesteld van 10.00 tot 16.00 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *