Uit het kasboek van Valerius Lodewijk Vegelin van Claerbergen, 6 maart 1816.
Het interessantste van mijn Vlaskamponderzoek vind ik al die leuke mensen die op mijn pad komen, zoals sinds kort Greetje van der Spoel-Walvius uit Ruurlo. Zij bestudeert de boeken van boomkwekerij Krijns uit Joure. Het zijn geen kasboeken, zoals die van Bosgra, maar dagboeken.
Ik had er al eens wat in gebladerd, maar alleen opmerkingen gevonden als: Mooi weer vandaag, aardbeien gepoot, Sipke is naar Bolsward, dus ik verwachtte geen interessante zaken over de Vlaskampen.
Maar daar heb ik me danig in vergist, want ik kreeg van Greetje van der Spoel twee pagina’s met aantekeningen over een paar generaties Vlaskampen.
Wat ze me ook stuurde, was een aantekening uit een kasboek van Valerius Lodewijk Vegelin van Claerbergen, die in 1816 grietman van Haskerlân werd en op Heremastate kwam wonen.
Op 6 maart 1816 staat bij de inkomsten: Van Vlaskamp in vermindering f70.
Als het bij de uitgaven had gestaan was duidelijk geweest, dat Vlaskamp iets had gedaan voor hem, nu het bij de inkomsten staat, heeft hij misschien geld geleend van Vegelin. Maar er was in ieder geval een connectie.
Helaas ben ik de naam Vlaskamp niet meer tegengekomen in het kasboek, maar wel heel vaak de naam Zogger, ongetwijfeld Zocher.
Tineke Scholtens had al weer even op Zocher on line gekeken en daaruit bleek inderdaad de connectie van Johan David Zocher jr. met Vegelin van Claerbergen, zij deed ook de suggestie dat de kwekerijen van Wybren Krijns en de Zochers elkaar misschien plantmateriaal leverden. Maar het kan ook om ontwerpen voor Heremastate in Joure gaan natuurlijk.
Aly van der Mark
Hoi Aly, Je begrijpt dat ik op deze weblog van jou met enthousiasme reageer. Ten eerste ben ik blij dat Tineke je de weg heeft gewezen naar ‘Zocher on line’ en dat Zocher jr. inderdaad in dat document voorkomt in relatie tot V.L. Vegelin van Claerbergen. Mijn vraag is natuurlijk: mag ik die aantekeningen waar Zocher op voorkomt ook inzien of een kopie ontvangen? Want het lijkt me dat die toch weer een aanvulling zullen vormen op alles wat we tot heden over de Zochers weten. Als ik het goed begrijp komt de naam ‘Zogger’ dus een aantal malen voor in het kasboek van VvC. Het kan heel goed zijn dat Krijns in 1816 op Heremastate werkte (verandering in landschapsstijl?) en in verband daarmee bomen en struiken bij Zocher bestelde of dat Zocher regelrecht aan Vegelin v.C. plantmateriaal leverde voor Heremastate.
Speelt het alleen in het jaar 1816 of ook eerder of later? We weten dat Zocher sr. vanaf 1816 vaak bij zijn dochter in Leeuwarden verbleef en dat Zocher jr. in dat jaar ontwerpen heeft gemaakt voor Vegelin v.C. voor een nieuwe huis aan de Markt in Leeuwarden. Niet alleen voor jou Aly, maar ook in verband met Zocher is het een spannende vondst. CO
Zocher ontwierp voor V.L. Vegilin van Claerbergen ,om precies te zijn, geen huis aan de markt maar aan de Nieuwestad in Leeuwarden. Dit huis stond ter hoogte van de stadswaag waar dan weer wel markthandel gedreven werd in boter en kaas. voor wie Op de website van het NAI staan een aantal afbeeldingen en plattegrondjes van deze woning. Met name een foto van de achtergevel met daarop een deel van de tuin zijn interessant. De Nieuwstad is nu een drukke winkelstraat maar was in de 18de en 19de eeuw een ruime en gewilde woonstraat voor de Friese elite. De enige overgebleven stadtuin bevindt zich achter het enorme vml. woonhuis van de familie van Eysinga. De tuin wordt gedomineerd door een enorme rode beuk
Nico Kloppenborg
Sorry Nico, natuurlijk aan de Nieuwstadt. Zoals je op ‘Zocher on line kunt lezen was Zocher’s oudere zuster getrouwd met banketbakker Leonardus Metz uit Leeuwarden en zij woonden vanaf 1816 op Nieuwstadt 99. Zocher ontwierp voor Vegelin van Claerbergen dat is gelegen tegenover de Waag, Nieuwstadt 150. Ik was even in de war door het adres Markt te noemen, aangezien het schilderij dat ik noem in ‘Zocher on line’ en waarop dit huis mooi te zien is heet ‘Marktdag op het Waagplein’. Er werd dus kennelijk vroeger markt gehouden op de Nieuwstadt, vroeger Waagplein geheten.CO
Dag Carla,
Ik heb alleen de aantekening over Vlaskamp gefotografeerd, maar de naam Zogger kwam veel vaker voor. Ik weet de pagina’s niet meer, maar als ik weer bij Tresoar ben, wil ik wel voor je in het Kasboek kijken. Kan wel een weekje duren.
Op de site van Bonas staat, dat niet bekend is of Zocher ook de tuin heeft ontworpen van het huis op de Nieuwestad. Dan zou de ontwerper Lambertus Vlaskamp kunnen zijn, de overgrootvader van Gerrit, die alvast een voorschot heeft gekregen, waarop die 70 gulden in mindering is gebracht.
Van mijn kant blijft het gissen hoor. Groet, Aly