Kinderspeelhuisjes op buitenplaatsen.


Het kinderspeelhuisje van Jagtlust te ‘s-Graveland.

Op een aantal (buiten)plaatsen staan er nog kinderspeelhuizen. Maar waar en hoeveel er nog zijn is onbekend. Het doel van Christine Sinninghe Damsté is een overzicht te krijgen van speelhuizen en hun geschiedenis. En dan niet alleen waar ze staan, maar ook wie er in gespeeld hebben. Feiten, foto´s & afbeeldingen en verhalen, alles wat u maar heeft of weet is welkom. Maar neem vooral ook een kijkje op de website zelf: kinderspeelhuizen.wordpress.com. Om te zien welke buitenplaatsen een kinderspeelhuisje hebben of hadden. U kunt zelf reacties toevoegen. Of stuur een mail naar christinedamste@home.nl.  JH


Huize Geerestein (Woudenberg) met kinderspeelhuisje Heiligerlee.

14 gedachten over “Kinderspeelhuisjes op buitenplaatsen.

  1. Op kasteel Amerongen is er een mooie, heb begrepen dat het rieten dak binnenkort vernieuwd wordt.
    De kinderen van Graaf Godard van Aldenburg Bentinck zullen er zeker gespeeld hebben en mee hebben geholpen aan de bouw.

    • Dank voor uw reactie en de informatie over het huisje op kasteel Amerongen. e.e.a. aan gegevens wordt verzameld en binnenkort aan de website toegevoegd.

      Met vriendelijke groet,
      christine Sinninghe Damsté

  2. Helaas kan ik op dit moment niet wat inhoudelijks toevoegen, wil alleen laten weten dat ik het zo’n leuk onderwerp vind…. Vanaf nu houd ik het in de gaten, en graag vervolg”rapportage”!

    • Dank voor je reactie en leuk dat je mij blijft volgen. Ik ben net op toer geweest naar een speelhuisje in Friesland. Via de website blijf je op de hoogte. Binnenkort zal ik e.e.a. aan gegevens weer bijwerken.
      met vriendelijke groet,
      Christine Sinninghe Damsté

  3. Beste Christine,

    Op Huis ten Donck in Ridderkerk staat er een waarvan ik je separaat een foto zend. Ook van Fedrerikshof op Keukenhof zend ik je een foto maar dit heeft een wat navrante kant, gezien het weggestopt zijn van een geestelijk gehandicapt kind in een eigen huisje ergens in de 19de eeuw. Ik weet er nog een maar daarvoor moet ik door mijn foto’s gaan. Hoop je daarover te kunnen berichten. Erg interessant onderwerp waarmee ik je succes wens. Hartelijke groet, René

  4. Beste René,
    Als het goed is heb je mijn reactie via je Email ontvangen. Hierbij nogmaals mijn dank! Het verhaal over Frederikshof is mij bekend en ik zal het binnenkort aan de site toevoegen.
    Hartelijke groet,
    Christine

  5. Leuk, dat speelhuisjes aandacht krijgen. In 1992 (!) reden Wim Meulenkamp en ik een lange dag door de provincie Utrecht om dia’s te maken voor de tentoonstelling ‘Tuin en Park’ in Slot Zeist. We fotografeerden allerlei gebouwtjes, waaronder speelhuisjes. Na mijn vakantie zal ik de informatie opzoeken. Ik zag dat het huisje van Beek en Royen in Zeist al is geïnventariseerd. De dochter van dominee Beets, Ada, noemt het in haar herinneringen aan het jaarlijkse zomerse verblijf in Zeist. Zie: http://igitur-archive.library.uu.nl/sabine/2012-0730-200819/SEIJ_2003-01_4.pdf.
    Henriette van de Poll heeft in brieven aan haar familie in Zeist geschreven over het spelen met Wilhelmina in het speelhuisje op Soestdijk. Citaten gebruikten we in de tentoonstelling ‘Henriette van de Poll, Een Zeister freule aan het hof’ (1998). Die informatie zal ik t.z.t. ook voor Christine opzoeken.

  6. Beste Christine,

    Leuk onderwerp!! Op Het Enzerinck in Vorden staat een speelhuisje, Grootvaders huisje, dat is gebouwd ter ere van het huwelijksjubileum van de Van Lenneps, toenmalige eigenaars.
    De dochter van de oud tuinbaas Mw. vd Heuvel-Huisman kan over de inrichting veel vertellen.
    Wellicht via de site en via de de bibliotheek van Natuurmonumenten is wel meer informatie te vinden ook van andere buitenplaatsen.
    Maandag 12 aug. ben ik weer terug op mijn werk en bereikbaar voor verdere info.
    Groeten, Maarten Vos. M.vos@natuurmonumenten.nl

  7. Beste Christine
    Heel leuk onderwerp zeg. Ik kan me begrijpen dat veel mensen reageren en je daarmee willen helpen. Oorspronkelijk waren de kinderspeelhuisjes dus echt bedoeld voor de kinderen om in te spelen, met kinder-meubilair, kinderserviesjes etc. Daarom ben ik het niet eens met René die het ‘Zwitsers Chalet’ op Keukenhof opvoert als kinderhuisje. Het is nooit bedoeld geweest als kinderhuisje. Wat is dan wel de bedoeling geweest van het prachtige tuinhuis in de moestuin op Keukenhof? Ons bureau heeft de geschiedenis van de tuin onderzocht omdat wij uitgenodigd waren een nieuw ontwerp voor de moestuin te maken met behoud uiteraard van de monumentale onderdelen zoals de muren, de kassen en het tuinhuis. We kunnen wel zeggen dat de nieuwe tuin een succes is geworden, maar de geschiedenis van deze moestuin en het tuinhuis is kennelijk nog niet helemaal tot iedereen doorgedrongen. Heel kort is het volgende het geval:
    Op een ingemetselde steen in de westelijke moestuinmuur staat te lezen dat de eerste steen van deze muur in 1849 is gelegd door Frederik Willem Anne baron van Pallandt (1838-1878). Vandaar dat de naam Frederikshof aan deze tuin werd gegeven. Een andere gedenksteen, die in 1850 in het tuinhuis -het zogenaamde ‘Zwitsers speelhuis’- werd ingemetseld, is gelegd door Cornelia Johanna barones van Pallandt (1840-1923), het kleine zusje van Frederik. Deze Frederik was niet helemaal gezond (wellicht autistisch wordt gesuggereerd) en had veel rust en buitenlucht nodig. Vandaar dat dit huisje voor hem werd gebouwd middenin de moes- en bloementuin en vandaar dat hij veel in dit huisje verbleef of er misschien zelfs in woonde. Ook de laatste graaf van Lynden, die niet op Kasteel Keukenhof woonde, maar elders in Noord-Brabant, logeerde graag in dit tuinhuis. Volgens mij is dit huis nooit bedoeld als kinder-speelhuisje dus. CO.

    • Beste Carla,
      Geloof het of niet, ik lees je bericht nu pas! Maar beter laat dan nooit. En nu begrijp ik ook waarom ik er niets van begreep toen je over het ‘Speelhuis’ van de Keukenhof begon tijdens de Cascade bijeenkomst vorig jaar. Ik vind je opmerkingen heel interessant. Het is de moeite waard een en ander verder uit te zoeken, denk ik. Ik kom er zeker nog op terug.
      Hartelijke groet,
      Christine SD

      • Het huisje in het Frederiks Hof is inderdaad geen speelhuis geweest. Over het leven van Baron Frederik van Pallandt is na zijn studietijd in Leiden weinig bekend. Nadat hij een aantal jaren in Leiden heeft gewoond is hij teruggegaan naar Keukenhof. Maar vanaf zijn terugkomst tot aan zijn dood is er niets terug te vinden, ook niet in de archieven van het kasteel. We vermoeden dat zijn gezondheid niet goed was en dat hij daarom in het Zwitserhuisje woonde. Wel is terug te vinden dat hij zijn laatste jaren op Meerenberg (een instituut voor zwakzinnegen) nabij Santpoort-Zuid heeft doorgebracht. Het merkwaardige is dat zijn akte van ovelijden is ondertekend door een postbode en een politie agent!
        Béatrice, rondleister in Kasteel Keukenhof.

  8. Op landgoed Prattenburg werd in 1907 in het park vlakbij het kasteel een klein zondagsschooltje met rieten kap en openslaande deuren gebouwd in opdracht van mevrouw Van Asch van Wijck-Kneppelhout. Gebouwd voor de boerenkinderen uit de buurt/van het landgoed. Dus eigenlijk geen speelhuisje, maar meer een bijbelschooltje als een soort folly in het park.

    Vermeldenswaardig en meer hedendaags is de ‘pipo de clown wagen’ in de tuin van landgoed Remmerstein te Rhenen, waar de kleinkinderen van de huidige eigenaren nog steeds in spelen.

    Groet,
    Henk Hoogeveen

    • Excuus voor de late reactie. Ik heb uw mail destijds over het hoofd gezien. Veel dank voor de informatie. Deze is inmiddels toegevoegd aan mijn informatie bestand.
      Christine SD

  9. Een enorme paddestoel met terrazzo-interieur, jaren ’60, in Soest, een absolute favoriet, en een fantastisch exemplaar in Aerdenhout, vlak na WOII gebouwd, van baksteen hoewel er op dat moment materiaalverbod voor baksteen was (althans niet zonder duidelijke toestemming) – alletwee in mijn boekie Follies, 1995.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *