Kasteel Holy (Vlaardingen), door Cornelis Pronk


Holy (Vlaardingen, 1738), Cornelis Pronk  Bron: Veilinghuis AAG

Afgelopen week ontving ik het meest recente nummer van het tijdschrift Kasteel & Buitenplaats. T.z.t. zal het vast hier online verschijnen, net als voorgaande nummers.

In betreffend nummer staat een column van Taco Hermans naar aanleiding van een geveilde ingekleurde tekening van kasteel Holy te Vlaardingen van de hand van Cornelis Pronk. Dan wil je toch even die veiling, tekening en opbrengst zien; dat kan bij AAG, klik hier, en zoek met Pronk. Of klik hier om de tekening direct groot te zien.

In zijn column schrijft Taco: ‘De tekening geeft de [woon]toren weer met vierkante torentjes op de hoeken, maar die steken niet uit zoals arkeltorens dat doen. De ‘galmgaten’ die Rademaker meende te zien [omdat ze op een tekening van zijn hand staan] zijn hier moordgaten in een pseudoweergang. Gelet op de kleur zijn deze gaten dichtgezet met houten panelen. Naast de toren ligt een fraai aangelegde tuin met onder meer een hoog geschoren beukhaag (?). Achter die haag is het woonhuis van de eigenaar zichtbaar. Onderdeel daarvan is een zeer rijk uitgevoerde trapgevel waarvan we nog net het topje kunnen zien. Kijk, en dat verraadt dat ook bij Holy de eigenaar na 1574 een fraaie en vast ook comfortabele woning heeft laten bouwen op de voormalige voorburcht…’

1 gedachte op “Kasteel Holy (Vlaardingen), door Cornelis Pronk

  1. Jan meldde dat recent in het tijdschrift ‘Kasteel en Buitenplaats’ een column was verschenen over Kasteel ‘Holy’ van de hand van Taco Hermans (zie het februarinummer 2018, Jg.20, nr. 60) en dat dianummer t.z.t. wel op Internet zal verschijnen. Dat gebeurde vandaag, op dezelfde dag dat de weblog verscheen. T.z.t. kan soms heel vlug gaan. In datzelfde nummer van K&B, op p. 26-28 (https://www.kastelen.nl/_kastelen/content/documenten/kk60.pdf) staat ook een column van mijn hand, getiteld: ‘Jean Gindra en Louis Fuchs: Duitse tuinarchitecten in Nederland’. Ik schreef dit na een bezoek vorig jaar aan de buitenplaats Kruisdonk. Na enig onderzoek bleek dat Louis Fuchs het ontwerp van Kruisdonk-park had gemaakt, terwijl tot heden werd aangenomen dat Kruisdonk was ontworpen en aangelegd door Jean Gindra. Dus dat ontwerp heeft weer gezorgd voor een nieuw stukje van de legpuzzel Nederlandse tuinkunstgeschiedenis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *