De tuin van de Sint Mariaschool te Rotterdam (1930) (Bron: Stadsarchief Rotterdam)
Stalen grasband
Ik weet niet meer wat me als eerste opviel. De hoge schutting? Het prieel? De tuinbank? De vazen? Het gaat uiteindelijk om de kantopsluiting, de grasband. Eerder al gezien in catalogi uit begin vorige eeuw, maar niet zo duidelijk op foto. De stalen grasband, hier in de tuin van de Sint Mariaschool te Rotterdam (1930).
Jan Holwerda
Uit catalogus van Blass & Groenewegen 1908
Uit catalogus van Heenk & Wefers Bettink 1917
E. Th. Witte (de zoon van Heinrich Witte) is niet onverdeeld enthousiast over stalen banden. In zijn Practisch Handboek voor Tuinliefhebbers uit 1920 schrijft hij: ‘wil men het afsteken der grasranden voorkomen, dan moet men de gazons met bandijzer omzoomen. ‘Op deze wijze is het grasveld wel altijd scherp omzoomd, doch mooi staat het niet’. Het boek is overigens een vertaling/bewerking van Hesdorffers ‘Practisches Taschenbuch fur Gartenfreunde’.
en ten tijde van pa Heinrich Witte was een grasband nog gewoon een smalle strook gras, langs een pad of tussen pad en border bv
In de Memorie van toelichting van de begrooting van inkomsten en uitgaven van de gemeente Nijmegen uit 1924: ‘Verven van de paaltjes en het bandijzer om de gazons’.
Wat een klus!