Wageningen op Wandelkaart van Arnhem en omstreken (1888), A. Braakensiek (Bron: Gelders Archief).
Voor gemeente Wageningen werken wij momenteel aan het “wallenpad”: een rondgaande wandeling langs de stadsgracht. Carla Oldenburger-Ebbers heeft in 1988 een artikel aan de ontwikkeling van de plantsoenen van Wageningen besteed, alsmede de rol van K.G. Zocher daarbij. Eerder was een plan van J. Hogeweg uit 1853 (de latere ontwerper van het Oranjepark in Apeldoorn!) door de gemeente afgewezen. Een plan van K.G. Zocher uit 1854 werd wel goedgekeurd, waarna het ‘Noorderplantsoen’ werd gerealiseerd. In 1858 werd besloten ook aan de westzijde van de stad een parkaanleg voor het ‘Distelkamp’ door K.G. Zocher te laten realiseren. Hiervan bestaat het deel langs de stadsgracht nog, dat bekend is als het ‘Emmapark’.
Van beide ontwerpen en gerealiseerde parken zijn weinig gegevens over de beginjaren (1856-1900) voor handen, alleen veel foto’s en prentbriefkaarten van na ca. 1900. Een detail uit een Wandelkaart door A. Braakensiek geeft enige duiding, doch maar beperkt inzicht in de beoogde groenaanleg.
Weet iemand meer? Of heeft iemand mogelijk ooit ontwerptekeningen gezien?
Kees van Dam
Dag Kees,
Mooi project. Op de NIMH beeldbank staan een paar scherpe vooroorlogse luchtfoto’s van de binnenstad. 2155_047569 & 502-42-014. Met goed zoomen zijn (restanten van) de beplantingsopzet, boomlocaties en het padenpatroon nog goed zichtbaar. Ik denk dat je in combinatie met de wandelkaart en ander beeldmateriaal de puzzel al aardig kan leggen.
Succes! Jaap Dirk (wonend in Wageningen).
Beste Jaap Dirk Tump, hartelijk dank voor de suggestie, inderdaad een bijzonder fraaie luchtfoto!
Geen dank. Ben benieuwd naar het wallenpad!
Het is voor de geïnteresseerde lezer van de aankondiging van dit project natuurlijk wel handig als dat artikel van mij ook genoemd wordt met een titelbeschrijving, vooral omdat het artikel op Internet te lezen is. Carla Oldenburger
C.S. Oldenburger-Ebbers, ‘Karel Georg Zocher (1796-1863) en de late landschapsstijl in Wageningen’ in: Historische Reeks van de Historische Vereniging “Oud Wageningen” / themanummer Bomen, parken en buitenplaatsen in en om Wageningen (1988), no. 4, p. 24-38.
Zie: http://www.oudwageningen.nl/wp-content/uploads/2017/05/Bomen-parken-en-buitenplaatsen-in-en-om-Wageningen.pdf
Ik vind overigens dat met de gegevens die wel beschikbaar zijn (zie de plantenlijsten in het artikel) de ontwerper een heel eind kan komen. Zelfs een beplantingsplan met de originele beplantingselementen is te realiseren.Succes Kees. Als ik nog nieuwe gegevens vind, hoor je het nog.
Bedankt voor de aanvulling Carla! Met verbeeldingskracht en beplantingslijsten is inderdaad een eind te komen. Al hoop je stilletjes op een origineel plan dat nog wat meer inzicht geeft in de ruimtelijke gedachten van de ontwerper.