Historie van de hovenier


17 jaar oud en 7 jaar ervaring!
Bron: Sempervirens 1884


Bron: Sempervirens 1884

Onze Cascadevriend Piet van der Eijk kent u mogelijk reeds van een van de vele Cascade activiteiten waar hij aan deel nam. Op de RTC van 2008 vertelde hij onder de noemer ‘Van tuinbaas tot groenmanager? Zoektocht naar het groene ambacht’ wat hem de laatste jaren zoal bezig houdt. Het uitdiepen van allerlei aspecten van het groene ambacht. Met in eerste instantie de bedoeling om tot een boek te komen, maar die intentie is verschoven naar de optie website.

Dit is de website ‘Historie van de hovenier’, www.historie-hovenier.nl.

Een site waarop allerlei materiaal wordt gedeeld, voor een ieder wat wils. Enerzijds de kracht (veel losse krenten), anderzijds de zwakte (door het vele ‘losse materiaal’ mis je toch wat structuur). Maar de site is dan ook nog onder bewerking.

En zeker weten, met lekker klikken en scrollen komt een ieder wel iets of veel pakkends tegen.  JH

5 gedachten over “Historie van de hovenier

  1. Dezer dagen trof ik in Potsdam in Schloss Glienicke een semipermanente tentoonstelling over de reeks Hofgaertner, die in in de 18e en 19e eeuw dienst van de Pruissische vorsten hebben gewerkt. Onder andere hoe zij hun vaardigheid en kennis verwierven door Europese reizen. Zeer aangenaam en informatief en een aanrader voor wie toch een keer die kant uit gaat.

  2. Is het jou ook opgevallen Niek of daar Hollandse hoveniers bij waren? Er gingen zeker in de 19de eeuw nogal veel Duitse hoveniers naar Nederland, maar ook Hollandse gingen de andere kant op en zeker ook in de 18de eeuw. Kun je dat nog nagaan in een tentoonstellingsboekje misschien? Ik ben wel benieuwd naar namen van die avonturiers. gr. Carla

  3. Ergens, heel ergens achter ik weet niet welke rij of onder welke stapel, staat bij mij ook die catalogus die bij de ‘Ausstellung’ over Hofgärtner hoort. Een aardig boekske, als ik me niet vergis. Maar ja, vraag me niet het tevoorschijn te halen…

  4. Het boek van Tony Musgrave, The Headgardeners, forgotten heroes of horticulture is ook een leuke bron over engelse tuinbazen een echte aanrader! Het geeft een heel goed beeld hoe in het engelse systeem de tuinbaas functioneerde en hedentendaage nog doet. In Nederland werkte het toch wel anders dan in ons omringende landen, kleinschaliger en met minder mogelijkheden om kennis een kunde te vergaren.
    kees beelaerts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *