In 2007 zal het 300 jaar geleden zijn dat Linnaeus werd geboren. Zoals bekend promoveerde hij in 1735 in Harderwijk en vertoefde hij als lijfarts van George Clifford van 1735 tot 1737 op De Hartekamp in Heemstede.
Wat doet CASACDE hieraan? Voorstellen voor activiteiten? Wie kan bijvoorbeeld een lezing houden over Linnaeus’ invloed in Nederland of over het werk van J. Wandelaar, de illustrator van de Hortus Cliffortianus? Of ga zo maar door. Er is een mogelijkheid tot reageren onder elke weblog.
Linnaeus ordende Clifford’s botanische, mineralogische en zoöologische verzamelingen en schreef het prachtige werk Hortus Cliffortianus (1737). Een tekening van de oranjerie van De Hartekamp is hierboven afgebeeld, naast het portret van Linnaeus door Ehrensvaerd en het logo van het Linnaeusjaar 2007. De tekening komt uit de Archiefdienst Kennemerland. Men heeft deze tekening daar toegeschreven aan J.D.Zocher sr.en gedateerd 1790. De tulpenboom die Linnaeus in 1737 plantte staat hierop afgebeeld. Zie een grotere afbeelding en de beschrijving van de tekening. Het lijkt me overigens een onjuiste toeschrijving. Ik heb nooit eerder een tekening van J.D.Zocher sr. in deze trant gezien. Wel doet de tekening enigzins denken aan de voorbeeld-tekeningen van J.D.Zocher jr. in het NAi (ca. 1855). Zie tenslotte ook een hele interessante webpage van de Universiteit Uppsala, over Linnaeus’ werl, zijn ideeen en zijn leven. CO
De tekening van de oranjerie van de Hartekamp met tulpenboom is anoniem en werd in 1891 C.Ekama mijn inziens ten onrechte aan J.D.Zocher toegeschreven.
Voorts laat ik weten dat drs. C.L.Palm, verbonden aan het Instituut voor Geschiedenis en Grondslagen der Natuurwetenschappen van de Universiteit Utrecht, in het jaar 2000 voor de Ver. Oud Heemstede-Bennebroek een interessante voordracht over Linnaeus’ verblijf in Nederland heeft gehouden. Aanbevolen!
De Linnaeus 2007 site is http://www.linnaeus2007.se
Meer over de Hortus Cliffortianus van Linnaeus, en een digitale versie, op Plantaardigheden.nl
Er is nog heel interessant recent nieuws te melden over de Hortus Cliffortianus, en speciaal over het herbarium van Clifford. De volgende tekst vond ik op de website van Renske Ek (http://www.renske-ek.nl/NL/nieuws.htm):
Clifford Herbarium
Op 1 juni 2006 is een nieuw project van start gegaan: de digitalisering van het Clifford Herbarium (1685 – 1760). Clifford was een engelse koopman en bestuurder bij de VOC, wonend op het landgoed ‘De Hartenkamp’ bij Haarlem. Hij bezat een grote fascinatie voor de natuurlijke rijkdom en was in het bezit van een prachtige tuin, met verwarmde kassen en een dierentuin. Om een ordening aan te brengen in zijn imposante collecties, gaf hij een toen veelbelovende jonge academicus, Carl Linnaeus (1707-1778), de opdracht deze in kaart te brengen. De website over een deel van zijn gedroogde herbarium collecties, aanwezig bij de Wageningse afdeling van het Nationaal Herbarium Nederland, komt medio maart 2007 online.
Nog even een toevoeging aan de bovenstaande reactie van Carla:
Volgens de website van The Natural History Museum geraakte het Clifford Herbarium via Sir Joseph Banks en Robert Brown in bezit van British Museum/The Natural History Museum. De Clifford database omvat een image van alle 3461 sheets.
Maar, ongeveer 250 bladen van Clifford’s herbarium zijn aanwezig in het herbarium van de Wageningse tak van het Nationaal Herbarium Nederland (WAG). Voor details klik hier.
Het genoemde project zal deze 250 bladen omvatten.
Binnenkort komt er ook een http://www.linnaeus2007.nl. De coordinatie verloopt via de Zweedse ambassade.
Activiteiten in Harderwijk krijgen een eigen website: http://www.linnaeusjaarharderwijk.nl
Journalisten op Linnaeus-reis
Voordat de zomer helemaal ten einde is, gaan een groepje journalisten naar Zweden om deel te nemen aan een Linnaeus-reis door de provincies Skåne, Småland en Uppland. Deze reis is een initiatief van Visit Sweden, als voorproefje op de reizen ‘In de voetsporen van Linnaeus’ die door verschillende reisorganisaties volgend jaar aangeboden zullen worden. Vanuit Nederland en België zullen journalisten van Quest , De Tuinen van Eden, Trouw, VARA xc2xb4Vroege Vogelsxc2xb4 en Tuinieren deelnemen.
Verder zijn in juni journalisten van NORDIC, Onze Eigen Tuin en National Geographic Traveler NL/BE in Uppsala en Stockholm geweest om te kijken naar verschillende tuinen en Linnaeus’ Hammarby.
Als reactie op de gegevens over het digitalisatieproject van de Clifford collecties in Wageningen:
Al het in Wageningen aanwezige materiaal is nu gescand en het betreft 476 exemplaren.