Brittenrust (Alphen aan den Rijn, 1779)


Vier maal Brittenrust (Alphen aan de Rijn, 1779), door
Paulus Constantijn la Fargue  Bron: Sotheby's Londen

Nu alweer een nieuwe weblog? Ja, want misschien wil je wel bieden :-).
Wat is het geval? Morgen, 7 juli, veilt Sotheby's Londen een viertal afbeeldingen van Brittenrust (Alphen aan den Rijn), Lot 92. Zelf wist ik ervan door een lezing, maar Karen VH wees me er ook nog op.

Het zijn met zwart krijt getekende en met waterverf gekleurde afbeeldingen uit 1779 gemaakt door Paulus Constantijn la Fargue (1729-1782). Op de site van Sotheby's valt in te zoomen. De gezichtsuitdrukkingen laten dan zien dat zo'n tuin toch maar een last was (levensgenieters lijken het niet). En je kunt de tanden van de hark van de tuinman tellen.

O ja, geschatte opbrengst 30.000 tot 50.000 GBP.  JH

8 gedachten over “Brittenrust (Alphen aan den Rijn, 1779)

  1. Wow, dit zou een heel mooie aanwinst kunnen zijn voor het Regionaal Archief Leiden. Ik hoop dat zij gaan bieden, maar wel erg duur overigens. Zij hebben twee van deze tekeningen in prentvorm (kopergravure, wel en niet ingekleurd) en voeren in hun beschrijving de tekenaar Maria La Fargue op. Wie gelijk heeft weet ik niet. maria was een zuster van Paul C. geloof ik, dus het blijft in de familie. In ieder geval een geweldige aanwinst voor wie dan ook. CO

  2. Naast Paulus Constantijn la Fargue hebben ook zijn zus Maria Margaretha la Fargue en zijn broer Jacob Elias la Fargue Brittenrust afgebeeld.

  3. Wat een prachtig werk van La Fargue, wat is er veel te zien en wat valt er veel te leren van deze 4 gezichten op Brittenrust.
    De tuin als buitenkamer waar in alle rust, zonder het helse kabaal zo kenmerkend voor het hedendaagse tuinonderhoud, van het buiten zijn genoten wordt.
    Je staat toch iedere keer versteld hoe bijzonder mooi en goed verzorgd dit soort tuinen is geweest.
    De dubbele berceau langs de oude Rijn met die kijkgaten en poorten erin gesnoeid, de oever van de grote vijver, hoe hielden ze die zo mooi.
    Wat een veelheid aan beelden, hekken, poorten en koepels, zelfs wat tuinmeubels.
    Een lezende man in een stoel gezeten aan de waterkant.
    Wat oogt de tuin ruim en minder opgesloten wanneer de hagen langs de paden niet zo hoog zijn zodat je in de bosquetten kunt kijken.
    Rondom de vijver loopt en staat een familie, er wordt misschien voorgelezen uit een stichtelijk boekwerkje dat verklaart dan de ernstige uitdrukkingen op de gezichten. Tegelijkertijd zien we dat het tuinwerk zoals harken en zagen onverminderd doorgaat.
    Mooi Jan en dank!
    Nico Kloppenborg

  4. Wie meer van zulke prachtige prenten/tekeningen wil zien, moet naar Zeist komen. Op het ogenblik hebben we de tentoonstelling ‘Zeist op de kaart’ (di t/m zo van 13.00 tot 17 uur, Zusterplein 20, Zeist, tot 23 oktober) Zie http://www.erfgoedzeist.nl. Daar hangt de vogelvlucht van Slot Zeist met 19 gezichten in de tuin, in volle glorie door Daniel Stoopendaal afgebeeld (1700). Verder ook prenten van de pleinen voor het Slot, waar de Broedergemeente zich midden 18de eeuw vestigde. Om alles nog meer op te vrolijken hebben we een vitrine met tuingereedschap afkomstig uit de collectie van Het Loo en aandacht voor Van der Groen. In september (10 t/m 24) laten we in een supplement-tentoonstelling in Het Slot ook nog o.a. de volledige serie tekeningen van Johannes de Bosch (midden 18de eeuw) zien. Ook hier dus veel moois. En gratis!

  5. Dat is nou jammer. Veiling voorbij en inzoomen is ook meteen afgelopen. De link levert niets meer op. Ook geen veiling resultaat. Maar komt nog wel boven en meld ik nog.
    Gelukkig heb ik de afbeeldingen ook op groter formaat (groter dan in deze weblog) ‘genomen’. De geĂ¯nteresseerde weet me wel te vinden.

    • Beste mr.Holwerda,
      Mijn naam is Marc van der Aa, beginnend beeldend kunstenaar en ik kom uit Alphen ad Rijn. Ik woon letterlijk op een steenworp afstand van de plek waar in de 18e eeuw het buiten Brittenrust was gelegen. Ik ben zeer geinteresseerd in de details van de afbeeldingen van Paulus Constantijn la Farque, maar kan ze niet goed zien. U schrijft dat u deze afbeeldingen in een groter formaat op Uw computer heeft, wilt U mij een heel groot plezier doen en deze naar mij mailen? Mijn dank is alvast zeer groot, en het resultaat van wat ik ermee ga doen zal ik U dan tzt. terugmailen! Met vriendelijke groet Marc van der Aa marcvanderaa@hotmail.nl

  6. Heeft iemand een idee of feitelijke kennis wat voor bomen hier staan afgebeeld? Als amateur-dendroloog maar ook vanuit (tuin)historisch perspectief zit ik altijd gefascineerd te kijken naar bomen op oude prenten en probeer te achterhalen wat voor soort het is. Ik krijg maar al te vaak de indruk dat de tekenaar/kunstenaar niet altijd de bedoeling heeft om accuraat te zijn en stilistische overwegingen de doorslag geven, of alleen de vorm (habitus)van de boom wordt goed getekend/geschilderd. Er kunnen ook in de tijd gebruikelijke gewoontes ter afbeelding zijn. Ik vraag mij af of daar ooit studie naar is gedaan of over is gepubliceerd. Let wel, soms lukt het resp. is het overduidelijk, maar zeer vaak is dat niet het geval. En dan heb ik het er nog niet over of die afgebeelde bomen er werkelijk stonden…JG

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *