Hernieuwde reconstructie van de boventuin van Het Loo Foto: Jan Holwerda
Gisteren, donderdag 29 mei, vond de opening van de hernieuwde reconstructie van de boventuin van Het Loo plaats. Deze werd verricht door de commissaris van de Koningin in Gelderland, de heer Cornielje. Een opening bij de colonnade, in de stralende zon (na een dag met heel veel regen), kijkend over de zwierige belijningen van de ‘parterres de gazon coupés’ (grasparterres), de afpalende plate-bandes met een invulling van pril groen en na de officiële opening een bruisende cascade en Koningsfontein.
Voor de opening vond een symposium plaats. Heel erg interessant en informatief.
De heer ter Molen, directeur Paleis Het Loo, was de voorzitter en voerde het openingswoord. Een korte geschiedenis van Het Loo werd geschetst door de heer van Aggelen, Rijksgebouwendienst. Tevens een schets over Het Loo als een doorlopend project; over het project Boventuin, over aanstaande projecten als de nieuwe entree, en de reconstructie van de Rustplaatsen (zie weblog 13 maart 2006), maar ook basale projecten als verf- en herstelwerkzaamheden.
De heer Bierens de Haan, adjunct-directeur Paleis Het Loo, vervolgde met ‘De Boventuin van Het Loo; driehonderd jaar plaats van experiment en ontwikkeling’. De tuin als proces en niet als een bevroren situatie. Nu gericht op de boventuin en verhalend over de ontwikkelen en wijzigingen in de loop der tijden. Met als voorlaatste de (deel)reconstructie van 25 jaar geleden (alweer en toch ook nog maar) en dan nu de gewijzigde reconstructie gebaseerd op nieuw historisch materiaal (kaart van Henry Reetz, zie weblog 14 nov 2006), nieuwe inzichten en 30 jaar ervaring in beheer en onderhoud. En dat de toehoorder maar doordrongen moge zijn van woorden als ontwikkeling en proces en dat naar de toekomst toe de meest recente reconstructie opnieuw geen bevroren situatie zal blijken te zijn.
De totstandkoming van de hernieuwde reconstructie werd geschetst door de heer Reulink, Heijmans Sport en Groen. Een verhaal over een uniek project met zijn beperkingen, uitdagingen, tegenslagen. Met indrukwekkende cijfers voor wat betreft aan- en afvoer; of meters leidingen, drainage, cortenstaal enz. Met beelden, en een filmpje, van een aanpak en werkzaamheden waar je geen weet van hebt als je straks door de boventuin loopt.
Het slot vormde een presentatie van de heer Groen, conservator Paleis Het Loo. Over planten en beplanting in historisch perspectief. Over 30 jaar ervaring. Over het zoeken naar een historisch verantwoorde invulling, maar ook een zo lang mogelijk seizoen met bloei, kleur en geur. De tuin moet van het vroege voorjaar tot de late herfst iets te bieden hebben aan de driehonderdduizend bezoekers per jaar.
Daarna de tuin in, de opening. Een palet van mooi, mooier, mooist. Of zoals de heer Cornielje in zijn openingswoord zei, je hebt baas en bovenbaas, en je hebt tuin en Boventuin. JH
Op deOndernemer.nl staat een kort stukje over Denekamper Metaal Industrie (DMI), het bedrijf verantwoordelijk voor de levering en montage van Cortenstalen randopsluitingen voor de parterres van de boventuin van Het Loo. 50.000 kilogram Cortenstaal verwerkt tot de strippen met een totale lengte van 12,5 kilometer.
DMI heeft er een vergelijkbare klus aan overgehouden. In Denekamp worden momenteel Cortenstalen figuren en randopsluitingen gemaakt voor de nieuwe tuinen van kasteel De Haar.
Op de site van DMI staat onder nieuws een aantal beelden van Kasteel Haarzuilens. Het gaat om de buxusparterre en rozentuin.
Kasteel de Haar meldt dat ‘Begin mei is er een start gemaakt met de restauratie aan de Rozentuin en Buxusparterre. Voor de restauratie heeft landschapsarchitect Michael van Gessel het originele ontwerp uit 1900 teruggebracht naar een gemoderniseerd ontwerp.’
Nog wat cijfers die ik tegenkwam.
Heijmans meldt
200 are opruimen bestaande tuin
2.500 m2 verwijderen paden
1.500 m2 grond ontgraven en vervoeren
6000 m leveren en aanbrengen Cortenstaal
600 m3 aanvulling met lava
200 m3 aanvulling met grind
265 m aanbrengen PVC-riolering
1.500 m aanbrengen drainage
2.000 m2 aanbrengen graszoden
2.500 m aanbrengen beregeningsleidingen + sproeiers
20 are zaaien
22.000 st planten van buxus