Bezoek Beeldentuin Het Nijenhuis te Heino.

In het voorjaar en tegen de zomer verschijnen er elk jaar weer aankondigingen over beeldententoonstellingen. Vooral buitenplaatsen laten zich tijdelijk opsieren met beelden(groepen), in de hoop dat de tentoonstelling mensen zal trekken en geld in het la’tje zal brengen. Denk aan de beeldententoonstelling op Soestdijk enige jaren geleden, en bijvoorbeeld aan beeldententoonstellingen op Neercanne te Maastricht of op Beerschoten in De Bilt, om er maar enkele te noemen. Hèt beeldenpark van Nederland is natuurlijk die bij het Kröller-Müller Museum, ontworpen door J. T. P. Bijhouwer en voorgedragen als rijksmonument.

  
Links: Ontwerp van de beeldentuin van Het Nijenhuis door Frans Beune, Assen. Noorden beneden (klik hier voor grotere weergave van ontwerp). Rechts: zicht op de nieuwe westelijke beelden-buitenzaal.

Kasteel Het Nijenhuis doet nu ook vreselijk zijn best een ‘nationale’ beeldentuin te worden. Ik was er laatst bij de opening van de bijzondere tentoonstelling Dolce Vita, met schilderijen (door het hele kasteel gehangen) van de kunstschilder Hieron Pessers (1939-2004). Om een idee te krijgen van zijn werk, tik dan de naam Hieron Pessers in de Google zoekbalk in, en vervolgens op Afbeeldingen drukken bovenin.
Na afloop werd ik de zijtuinen (vroegere moestuinen) ingezogen door opvallende en soms immens grote beelden van allerlei interessante kunstenaars. Kijk zelf maar eens naar foto’s van de sinds 2012 compleet vernieuwde beeldentuin.

Maar het meest interessant vond ik het tuinontwerp, dat van Frans Beune uit Assen bleek te zijn. Mensen die al eerder in het Nijenhuis geweest zijn zullen zich de opstelling van de beeldengroep van Jan Bronner uit de Camera Obscura herinneren in de oostelijke zijtuin (op het ontwerp het linker gele vierkant). Frans Beune heeft nu deze oostelijke buitenzaal gespiegeld naar de westelijke zijtuin en daar een nieuwe buitenzaal gemaakt (het rechter gele vierkant in het ontwerp). Langs de randen van deze beeldenzalen en overigens ook elders in de beeldentuin staan overal paren witte stoeltjes. Een werkelijk vermakelijk gezicht en in de zomer vast heel functioneel. De beelden, mooi interessant? Je moet er van houden, niet expliciet passend op een buitenplaats, maar wel passend in het tuinontwerp van Frans Beune. CO.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *