Twee bovendeurstukken (1832), Willem Uppink. Bron: RKD
Genietend van behangselschilderingen en bovendeurstukken… Al ‘bladerend’ in beeldbanken van verschillende musea en die van de RKD (zie RKD Explore). Prachtige schilderingen zijn te vinden. Zo zijn die van bijvoorbeeld Willem Uppink erg fraai. En zoekend naar wie die Willem Uppink dan wel was, blijkt dat hij Beekhuizen te Velp had bezocht (zie Honig Breethuis aldaar naar onderen rollen). Vervolgens was de betreffende tekening snel gevonden. Ooo die… tekening bekend… (zie onderaan) kunstenaarsnaam vergeten… nu niet meer.
Jan Holwerda
Twee behangselschilderingen (1820), Willem Uppink. Bron: RKD
De salon van Beekhuizen vanaf het zuiden (ca. 1790-1849). Bron: Gelders Archief
Veel dank voor deze prachtige plaatjes. Klopt het dat we op die eerste het huis op Elswout kunnen herkennen zoals dat er rond 1800 uitzag? En zien we op die voorlaatste misschien het ruïneuze bruggetje bij het (voormalige) Gotische schot op Velserbeek dat we kennen van een prent van Hermanus Numan uit diens ‘Vierentwintig print-tekeningen verbeeldende Hollandsche buitenplaatzen’ uit 1792-1797? Het lijkt erop dat hier werkelijk bestaande locaties als voorbeeld zijn gebruikt. Wie kan de andere duiden?
Helemaal gelijk Martin, dat is de brug op Velserbeek. En de derde van boven, dat paviljoen, dat kan wel eens (hoewel ie hier niet zo Chinezig uitziet) de Chinese Tempel (le Temple Chinois) kunnen wezen zoals die ca. 1790 door Christian Henning werd afgebeeld. bij Biljoen (zie Mehrtens en Tromp, de Groene Reeks, deel 14, tussen pp. 20 en 21).
Als vrijwilliger bij het Honig Breethuis (Zaandijk) en auteur en redactielid van tijdschrift Zaans Erfgoed heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar Willem Uppink. Inderdaad is het oude Elswout mogelijk voorbeeld geweest voor Uppink en kan de brug teruggaan op een afbeelding van Numan. Behalve Elswout kan Uppink ook het Huis ten Bosch in Maarssen (Utr.) als voorbeeld hebben gebruikt. Uppink maakte overigens nog een tweede tekening op Beekhuizen en wel van de nog bestaande (kunstmatige) waterval aldaar. Vragen: mailen mag.
Groet,
George Slieker
Geinig, Uppink maakte nog een versie van de salon van Beekhuizen. In 2019 opgedoken, zie honigbreethuis.nl/onbekend-werk-van-uppink-ontdekt/
Grote versie van tekening: https://honigbreethuis.nl/wp-content/uploads/2020/02/beekhuizen_vierkant.jpg