"Engels bloemhout" te Beeckestijn, foto Carla Oldenburger
In GROEN: Vakblad voor ruimte in stad en landschap staan in het zojuist uitgekomen Oktobernummer (JG. 62, nr.10) drie artikelen betreffende historisch groen.
Het eerste is getiteld Openbaar groen Bergeijk vraagt om nieuwe impuls van de hand van Edwin van Onna, en vraagt aandacht voor het Ploegpark en de overige tuinarchitectuur van Mien Ruys in Bergeijk. De schrijver en de gemeente zijn waarschijnlijk nog niet op de hoogte van het zojuist gestarte Cascade-onderzoeksproject over de werken van Mien Ruys, onderwerp van studie van Leo den Dulk. Het artikel schreeuwt om aandacht voor deze 50 jaar oude, dus nu monumentwaardige tuinarchitectuur.
Het tweede artikel is getiteld Grote behoefte aan databank voor historische planten en is geschreven door Carla en Juliet Oldenburger. Zij vragen aandacht voor het opzetten van een database voor historische planten en noteren wat er de laatste jaren zoal aan dit onderzoek is gedaan.
Het derde artikel Historische moestuinen vertellen een nieuw verhaal, door Helmer Wieringa en Esther Kuiler, vertelt in vogelvlucht de ontwikkeling van het Project Historische Moestuinen, dat nu is afgerond met een handreiking en een verslag van het werkatelier (te downloaden op www.historischemoestuinen.nl ). CO
Beste,
Graag wil ik even reageren op de reactie op het artikel in Groen dat me net onder ogen komt. Leo den Dulk is weliswaar de biograaf van Mien Ruys, maar is puur bezig met een inventarisatie van het werk. Interpretatie van gegevens is nog niet geschied door hem. Mijn onderzoek vloeit voort uit data die Leo me beschikbaar heeft gesteld.
Overigens hebben we beiden een bijdrage geleverd aan hetzelfde onderwerp: Mien Ruys en Rietveld in Bergeijk, in het decembernummer van De Blauwe Kamer, 2005.