Huize Weltevreden (Vught).
Onze Cascadevriend Willem P. bezit een olieverfschilderij (32 x 38 cm) voorstellende huize Weltevreden, met tuin, gelegen aan de Boxtelseweg 26 te Vught. Het huis bestaat nog, inmiddels zwaar verbouwd tot kantoor.
Intrigerend zijn vooral de beelden en de ovale bol op sokkels in de tuin. Het schilderij is niet gedateerd maar doet biedermeierachtig aan. Linksonder in de voet van sokkel staan de initialen van de schilder. Voor welke naam deze letters staan is nog niet achterhaald.
Wie helpt? Wat is de naam van de schilder en wat valt over de beelden en ovale bol te vertellen?
De initialen van de schilder.
Aantal uitsneden.
Ik zou het ca. 1850-1870 dateren, en de ovale ‘bol’ zien we meen ik ook in Jekschot e.d., een evidente variant op de zg. heksenbol. Die figuren zijn waarschijnlijk komisch bedoeld, en je komt/kwam ze veel tegen in de Zaanse tuintjes, maar blijken dus wijder verspreid. Ze zouden een studie op zich verdienen – wat stellen ze voor? Volkstypes? toneelfiguren (denk ik niet).
N.a.v. beeldjes in de Zaanse tuintjes…
Deze beeldjes hebben gestaan bij het huis met de IJzeren Brug, van de weduwe Honig. Later werd dit huis verplaatst naar de Museumlaan en werd het het Molenmuseum. Daar moeten de beeldjes nog zijn. Van links naar rechts zijn het: 1. Het Gevoel, 2. De Smaak, 3. Het Gezicht, 4. De Reuk, 5. Het Gehoor.
groot: https://hdl.handle.net/21.12112/09f0510b-9b07-410d-ad8f-0dcc9298c4f6
Via de mail kwam het volgende binnen:
1. De wijze van signeren duidt op een schilder die in de 18de-eeuw geboren is… mogelijk te dateren met 1800-1820.
2. De sokkels in de tuin zijn van wit geschilderd latwerk; niet ondenkbaar is dat de beelden van hout zijn. De houten latwerk sokkels kunnen wel gemakkelijk stenen beelden torsen maar de balans wordt beïnvloed doordat stenen beelden a.h.w. topzwaar zijn t.o.v. het lichtere hout en latwerk.
Ze zijn een beetje uit verhouding geschilderd t.o.v. de personen op het schilderij… dus geen grote meester. (dat zie je wel meer; bijvoorbeeld als er een roeiboot op zo’n schilderij voorkomt; deze krijgt dan op zo’n doek, t.o.v. de andere afgebeelde objecten, de grootte van een oceaanstomer)
De initialen van de auteur G.S.P.F. zouden natuurlijk ook G.S.P. Fecit kunnen betekenen.
Over de oorsprong van de heksenbol, zie https://www.oldenburgers.nl/2020/04/28/spiegelbol-of-heksenbol/
De dame (boerin, herderin?) staat op iets groens, en lijkt daar ook met een hand naar te (ver)wijzen. Ik kan het niet plaatsen, maar mogelijk verwijzen deze beelden naar volksverhalen?