Vreugd en Rust (ca 1850), P.J. Lutgers (Bron: Haags Gemeentearchief)
(OVERGENOMEN)
Vreugd en Rust. De buitenplaats, de bewoners en het Zocherpark
Op vrijdag 19 juni opent in Museum Swaensteyn te Voorburg de tentoonstelling Vreugd en Rust. De buitenplaats, de bewoners en het Zocherpark. De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de Stichting ‘Mooi Voorburg’ en de Historische Vereniging Voorburg. De tentoonstelling geeft een kijkje in het leven van de bewoners van Vreugd en Rust, maar gaat ook in op de toekomstplannen van de gemeente Leidschendam-Voorburg om het park zoveel mogelijk in oude staat terug te brengen als Zocherpark.
Buitenplaats
De buitenplaats Vreugd en Rust in Voorburg kent een lange geschiedenis. Het is nu een openbaar park met historische bebouwing, maar in de afgelopen eeuwen was het particulier eigendom. De naam Vreugd en Rust werd voor het eerst genoemd in 1735. Net daarvoor, aan het begin van de 18e eeuw, werden door opeenvolgende eigenaren stukken grond opgekocht aan de Vliet. Deze verschillende percelen, buitenhuizen en landerijen werden samengevoegd tot één buitenplaats. Hier konden de welvarende eigenaren in de zomer de stank en de drukte van de stad ontvluchten.
Zocherpark
De tentoonstelling vertelt het verhaal van de bewoners, de familie Groen van Prinsterer en hun verwanten, de families Hoffman en De Jonge-Philipse. Zij vroegen de befaamde landschapsarchitect Johan David Zocher jr. het park van Vreugd en Rust om te vormen tot een park in landschappelijke stijl. Er werden grillige paden en slingervormige vijvers aangelegd met verrassende uitzichten, een hertenkamp en theekoepels. Vanaf Vreugd en Rust was het zelfs mogelijk om via een kilometers lange, ononderbroken zichtlijn, Huis ten Bosch te zien liggen. In 1917 werd het buiten na veel tumult verkocht aan de gemeente Den Haag en in gebruik genomen als openbaar park met een hotel/restaurant in het huis.
Tentoonstelling
Hoogtepunten van de tentoonstelling zijn de vier portretten van de familie Groen van Prinsterer door C.H. Hodges, in bruikleen van het RCE/Kabinet van de Koning, de oudste kaart van Vreugd en Rust uit 1773 in bruikleen van het Haags Gemeentearchief en schilderijen en tekeningen van Johan Antoni de Jonge, voornamelijk uit particuliere collecties. De tentoonstelling wordt omlijst door verschillende activiteiten en een speciale boekuitgave gewijd aan het park.
Boek
De auteurs – Kees van der Leer, Constance Scholten, Marie-Thérèse Ford-Claasen, Korneel Aschman en Joost Heuvelink – gaan in 5 hoofdstukken uitgebreid in op de geschiedenis van het park en de eigenaren, op de gastvrijheid van de buitenplaats, op het hertenkamp, op de wijze waarop Zocher het park zo fraai heeft weten vorm te geven en op de huidige situatie en de nabije toekomst. Dankzij de vele mooie illustraties is het boek een waar sieraad aangaande het park Vreugd en Rust.
Vreugd en Rust. Gastvrije buitenplaats met een park van Zocher. Het boek kan ook besteld worden via info@historischeverenigingvoorburg.nl. De prijs bedraagt 20 euro (excl. verzendkosten).
Vreugd en Rust (1773) (Bron: RCE)
Jan, die kaart van 1773 kan ik niet vinden in beeldbank RCE, evenmin in beeldbank Haags Gemeentearchief. Waar kan ik deze foto aanvragen. Heb jij een link naar de foto, want die is niet erg scherp en ik zou men graag nader bestuderen, vooral dat bos. Kan je me even verder helpen? Carla
Hij staat in de beeldbank genoteerd als Vreugde en Rust, dat extra e-tje doet je de das om. Dit is de link: https://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/rce-mediabank/detail/67e6f7ff-8043-28d2-4043-cd083bc99605/media/83b430a2-8436-2753-7da5-6f0538cf483e?mode=detail&view=horizontal&q=77.766
OK Jan, gevonden. Wat ik al dacht, deze kaart is wat scherper en je kan nu wel goed het padenpatroon zien in het bos. interessant. Dank Carla
Filmpje van de opening, tentoonstelling t/m 30 augustus te zien.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=495&v=-4Zrm2C3tc0&feature=emb_logo
wat bladeren…
https://www.same-d.nl/boek-over-landgoed-vreugd-en-rust/