Houtschijven


Bestrating met houtschijven ‘inlandsch grenen bij Breda’


Bestrating met houtschijven ‘inlandsch grenen bij Breda’


‘Bedrijfsvloer met inlandsch grenen blokjes’

Zat te bladeren door Inlandsch hout (1939) van J.R. Beversluit, landbouwkundige aan de Landbouwuniversiteit te Wageningen. Hij schreef dit propagandaboekje in opdracht van de Commissie inzake het Gebruik en de Verwerking van Inlandsch Hout in Nederland. Doel was meer bekendheid te geven aan de gebruiksmogelijkheden van ‘inlandsch hout’, de buitenlandse concurrentie was groot in de jaren 30 van de vorige eeuw. Bladerend waren er een aantal foto’s die m’n oog trokken. Foto’s met een toepassing van houtschijven die ik nog niet kende. Hoewel, in sommige tegenwoordige tuinen zie houtschijven wel eens toegepast. Of is die ‘mode’ alweer voorbij geschoten? En van ‘houten straatstenen’ had ik wel eens gehoord, maar nooit gezien.

Uit Magazijn van tuin-sieraaden [1802-1809] van Gijsbert van Laar kende ik al wel de toepassing van houtschijven tegen de wand van een prieel:
‘XII: De wanden zijn met afgezaagde houten schijven bedekt.’
‘XLI: Eene hut, met houten schijven bespijkerd en met stro of riet gedekt.’

In het propagandaboekje heet het:
‘Zeer geschikt is het inlandsch grenen na impregneering voor bestratingsblokjes, hetzij in ronden vorm voor de verharding van wegen, of vierkant bezaagd voor straten, bruggen, vloeren van garages, werkplaatsen, fabrieken en andere bedrijfsgebouwen.’ Voor veel bedrijfsruimten ‘waar een vloer van houtblokjes veel beter zou voldoen, dan een koude kille betonvloer…’
Jan Holwerda


Houtschijven tegen prieelwand, uit Magazijn van Tuin-sieraaden [1802-1809]

4 gedachten over “Houtschijven

  1. Als ik me niet vergis heeft de gemeente Amsterdam begin twintigste eeuw de bestrating van de Kalverstraat (deels?) veranderd in hout. Doel was om de herrie van paardenhoeven en wagenwielen in te dammen (ijzers op stenen bestrating in een smalle straat…). Onder natte omstandigheden begonnen de paarden echter uit te glijden en de situatie werd snel weer teruggedraaid.
    Wist ik nog maar waar ik dit vandaan had…

  2. Theo W. tipte me over het bestaan van houten klinkers in de overdekte aanspanplaats van de Koninklijke stallen van Paleis Het Loo.

  3. En ik heb net een artikel liggen voor de PorteFolly van de DonderbergGroep: Houtstapels, Holzstöße, bûchers en wood piles: zeldzame Europese tuinornamenten. Maar dus niet over houtschijven als bestrating. NB. helemaal van het pad af de ‘stoeptegels’ van ijzer op Klein-Glienicke, nog door Schinkel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *