Twickel en wat is het ‘nu’


Hierboven ‘vervaagd’ ontwerp van Michael van Gessel over luchtfoto in Google Earth
(klik op de afbeeldingen om een grotere weergave te downloaden)

Carla en ik hadden het ook nog over een ander aspect waar we nieuwsgierig naar waren en niet terugvonden in de tentoonstelling, nl. het uitgangspunt voor Michael. Wat is (zelfs was ipv is voor fase 1) het nu en hoe past zijn ontwerp daarop? En ik denk daar nog maar eens bij ‘het nu is de geschiedenis van later’ en ‘weg is weg’. Nou moet ik erbij vermelden dat we beiden niet naar het symposium van 16 sept. zijn geweest.

Om iets van het nu en het plan naast of beter gezegd over elkaar te zien heb ik gebruik gemaakt van, jawel alweer, Google Earth. Dit kent de mogelijkheid om een digitale kaart over de luchtfoto te leggen. Dus eerst inzoomen op Twickel, vervolgens het ontwerp van Michael er over heen en met draaien, verkleinen en vergroten het ontwerp passend op de luchtfoto leggen.

Vervolgens spelen, vervagen en terugdraaien van de vervaging van het ontwerp van Michael. Als je volledig vervaagd zie je enkel het nu (zomer 2005) en draai je de vervaging terug dan wordt meer en meer duidelijk van het ontwerp. Eerst de zichtlijnen, dan vlekken beplanting en wegen en paden. Spelend tussen vaag en duidelijk zie je wat is, wat blijft en wat komt. Helaas is water in het ontwerp niet gekleurd, dus valt bv. de uitbreiding in de wildkamp niet zo op (wel belijningen) en is dit een kwestie van weten om te kunnen zien.  JH

Hieronder ontwerp met meer ‘nadruk’ over luchtfoto (via klik hier een ’tussenvorm’)

1 gedachte op “Twickel en wat is het ‘nu’

  1. De combinatie Van Gessel/Google Earth levert beslist weer wat nieuwe mogelijkheden. Maar jammergenoeg is de kaart/het ontwerp dat je over Google Earth schuift niet zo helder doorzichtig te krijgen dat je de bestaande situatie er echt duidelijk doorheen ziet (althans op deze schaal van werken).

    Maar er doemen ook weer nieuwe mogelijkheden en vragen op. Ik ga nu van Google Earth uit. Als er van welk project dan ook een heldere GA-shot van het heden is te verkrijgen (voor Nederland dus voorlopig de situatie van zomer 2005, toen er het laatst gevlogen werd), is het dan mogelijk vanuit die situatie de zichtassen/-lijnen nog te duiden? De paden en lanen en waterstromen tussen de verschillende bosdelen zijn vaak niet te zien op Google Earth, maar je ziet wel dat bosdelen zijn “afgerond”, zodat je kan verwachten dat daar tussen zich ruimtes (paden lanen, waterlopen) bevinden. Die ruimtes kunnen vaak tegelijk dichtgegroeide zichtassen zijn. Is dat zo? Google zou dus een hulpmiddel kunnen zijn om de oorspronkelijke zichtassen in een dichtgegroeid park weer op te sporen.

    Een ander probleem (ook op Twickel) is vaak dat de oevers van waterpartijen voor een groot deel zijn verland. De oeverlijnen van de waterpartijen zijn dan naar binnen verschoven of soms zijn smalle waterlopen helemaal dichtgegroeid. Om dit fenomeen op te sporen kan Google Earth misschien ook een hulpmiddel zijn. We schuiven dan een oud historisch plan over een GA-shot en zien wat het resultaat is. Ik heb er nog geen ervaring mee en zou graag anderen daarover horen. Natuurlijk is het dezelfde weg als die we tot heden bewandelen met het vergelijken van oude luchtfoto’s en kaarten met de huidige en toekomstige situatie, maar Google voegt er iets aan toe en werkt misschien iets sneller. CO.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *