Uit één van de fotoalbums Pennink-Boelen (Bron: Rijksmuseum Amsterdam)
Bladeren in andermans fotoalbums heeft wat dubbels. Je zit in andermans spullen, maar komt ook de leukste dingen tegen. Gelukkig is dit een gescand album uit de collectie van Rijksmuseum Amsterdam, dus die privacy-kriebel kan ik negeren.
Het is een foto met twee dames Pennink-Boelen. Heel aardig, maar de albums staan vol met dit soort foto’s. Toen zag ik die voetenbankjes. Hoe leuk. Nooit eerder gezien of moet ik zeggen nooit eerder opgevallen?
En dan kijk je iets langer en dan blijkt dit bank een wat we tegenwoordig Zocher-bank noemen. Even gezocht waar die naam vandaan komt, waar die mee verband houdt.
In het kader van het Utrechts Singelherstel werd in/vanaf 2011 een groot aantal nieuwe banken geplaatst. Basis was een nog bestaande bank op het Servaasbolwerk, een Zocher park. Die bank, met die karakteristieke, boomstam/takhoutvormige poten met noetsten, is een originele Zocherbank gaan heten. Zo’n bank staat dus ook op de Pennink-Boelen foto. Gelijk ook maar een foto van een originele bank in het Utrechtse gezocht. Gevonden op Bolwerk Manenburg, een foto uit 1981.
Jan Holwerda
Parkbank op Bolwerk Manenburg (1981) (Bron: Het Utrechts Archief)
Ik dacht zo’n bank is geen ambachtsproduct, zal ‘massa-productie’ zijn geweest en toentertijd mogelijk in een catalogus of prijscourant hebben gestaan. Dan nog vinden want zoveel heb ik niet om uit te putten. Toch een gelijkende gevonden, in een Engelse catalogus uit 1862!
Hoe toevallig. Was op een buitenplaats, kijkje in een schuur genomen, en zie… Een origineel exemplaar, met oude planken.
Geen voetenbank, maar voetenplank 🙂
Buitenrust (Haarlem, 1918)