Huis te Vogelenzang (Vogelenzang, 1926) Bron: Noord-Hollands Archief
Ik meen ooit iets gelezen te hebben als zou het snoeien van de waterloten aan de voet van de linde tot een ’trommel’ of ‘kraag’ iets zijn dat in de jaren 50, 60 van de vorige eeuw in Kennemerland werd geïntroduceerd. Nadat de toepassing was gezien in Engeland. De bron (boek, artikel) zomaar in m’n kast terugvinden lukt me niet. Ik was namelijk nieuwsgierig na het zien van bovenstaande foto uit het begin van de vorige eeuw; toch even een aantal decennia eerder. Zijn er andere benamingen dan ’trommel’ of ‘kraag’? Toenmalige benamingen? Andere voorbeelden/foto’s?
Ik weet niet beter dan dat men dit verschijnsel in Kennemerland ’tafeltjes’ noemt.
Maar of dit een historische benaming is weet ik eigenlijk niet. Er zijn nog steeds talloze voorbeelden van in die streek.
Mooie voorbeelden van oprijlanen bij stinzen/borgen/states zijn o.a. de Borg Verhildersum en Dekemastate. Beide zijn in het bezit van een oude lindelaan beplant met Hollandse lindes en met gesnoeide trommels
Het waterlot is typisch voor de Tilia vulgaris, deze ook wel Hollandse linde is te herkennen aan het voorkomen van waterlot aan de stamvoet. Wij noemden het in trommels gesnoeide waterlot ook wel trommels anderen benoemden het als hoepelrokken, maar of dat gebaseerd op enige historische juistheid is een grote vraag.
Voordeel in deze gemechaniseerde tijd is dat het in vorm gesnoeide waterlot de onderstam van de oude bomen beschermen tegen beschadigingen door maaiers en parkerende auto’s.
Deze snoeiwijze komt niet alleen in Kennemerland voor, ook de lindes rond het kasteel op Keukenhof worden zo gesnoeid.
Op Huis te Vogelenzang moesten ze direct na de langste dag gesnoeid worden.
Ik ken ze als rokje en niet alleen bij linde maar ook bij esdoorn.
Lindestoel is de naam die ik eigenlijk altijd gebruik. Bij Dordwijk hebben we er enkele. Los verspreid en niet in zo’n mooi ritme en in een lange zichtlijn als bij het genoemde Verhildersum. Dan is het inderdaad nog sprekender. Maar in al die jaren van consequente snoei ontstaat er inderdaad een hoeveelheid dicht hout waar je een mooi servies op zou kunnen zetten (tafel) of zelf op zou kunnen gaan zitten (stoel). Maar de andere benamingen zijn beslist ook origineel.