Gisteren heb ik de tentoonstelling Het geluk van de tuin bezocht. Het is in vele opzichten een bijzondere tentoonstelling. De opzet heeft een eigen invalshoek, de opgave is door de samenstellers zo ruim mogelijk geformuleerd, lijkt mij. Hoofdstukken die aan bod komen zijn: de ommuurde tuin (in tegenstelling tot de wildernis); de lusthof (paradijs); de classicistische tuin(o.a. Zeist); de hortus botanicus (incl.botanische boeken); de landschapstuin; tuin en architectuur (o.a. Gooise villatuinen van Springer en De Bazel); na-oorlogse tuinen (vnl.West-8); de kant-en-klaar-tuin. Jammer genoeg wel heel weinig diepgaand.
Het materiaal dat bij elkaar is gezocht, is voor een deel beslist niet het alledaagse wat we gewend zijn. Het jaar 2006 heeft voor tentoonstellingen een nieuwe trend gezet en dat is de trend van het exposeren van schilderijen in repro alsof het de kunst zelf is. Denk aan de zojuist geopende Rembrandt-tentoonstelling in de Beurs van Berlage, De muren zijn door ik denk wel 25 grote xe2x80x9cschilderijenxe2x80x9d ingenomen, naast replicaxe2x80x99s van tuinen en buitenplaatsen in de vorm van enige maquettes en naast grote namaak-lei-platanen en een namaak-kist van Ward. Daarentegen waren er echte tuin-ontwerpen op papier, echte boeken, echte Gooise prentbriefkaarten en een echte dia-show op een heel groot scherm. Het klinkt misschien wat negatief maar de tentoonstelling zag er prachtig uit.
De vogelvluchten van de Abdij O.-L.-Vrouw-ten-Duinen (in repro), geschilderd door Pieter Pourbus (1580), en buitenplaats Het Kiel bij Antwerpen (in repro), geschilderd door Jacob Grimmer (1578), vind ik gelukkige vondsten, goede voorbeelden van Vlaamse renaissance-tuinarchitectuur, hoewel ze hier onder het hoofdstuk xe2x80x9cde ommuurde tuinxe2x80x9d werden gepresenteerd. Het is maar net wat je wilt. Wat echt niet klopt is dat Leonard Springer de wintertuin van Restaurant Krasnaplosky en Frascati in London heeft ontworpen. Prachtige aquarellen, maar de ontwerper is de architect (oom) Jan Springer. Jammer is dat er geen enkel document is bijgeleverd voor bezoekers en dat er ook geen verwijzing naar de NVTL (Ned.Ver. Tuin- en Landschapsarchitectuur) en moderne literatuur is geboden. Ik heb gevraagd aan de samenstellers of ze over enige documenten beschikken om op deze log naar door te linken. Even nog afwachten dus. CO.
Zie voor eerdere aankondiging en activiteiten web-log van 24 juni jl.
Links:
De Abdij O.-L.-Vrouw-ten-Duinen (Abbatia Beata Maria de Dunis):
http://www.kerknet.be/toerisme/toeren/polderheiligen/polder_2.html
Drs Astrid Honold, de beeldredactrice van de tentoonstelling in Hilversum, rageert o.a. met de volgende woorden: “We wilden vanuit het heden terug blikken op de ontwikkeling van de tuin met als rode draad de democratisering ervan. Logisch dat wij aan de tuinarchitecten niet voldoende aandacht konden besteden. Des te leuker als je een en ander via je Cascade weblog zou kunnen uit diepen”. Ik had Astrid gevraagd of zij misschien enige documenten kon leveren om naar te verwijzen in onze weblog. Die documenten hebben we niet gekregen, dus m.a.w.als u meer wilt weten van enige details die volgens mij niet zo erg zijn uitgewerkt op de tentoonstelling, zullen we dat hier op de weblog volgens haar zelf moeten doen. Nou dat is ook een opvatting van tentoonstellingen maken.
Ik wacht nog even op meer reacties van bezoekers. CO.