Welk huis en welke aanleg zien we hier?


Een (nog) onbekend huis in een jonge landschappelijke aanleg (1782), Gerrit Hooft. Bron: Stadsarchief Amsterdam

Dit drietal tekeningen komt uit een schetsboekje van de Amsterdammmer Gerrit Hooft (1745-1815), uit 1782. Het is een mij (nog) onbekend huis in een jonge landschappelijke aanleg. In dit boekje, voor de hier weergegeven tekeningen, staat een aantal bosgezichten ‘in doornwaard [Doorwerth]’ en er na volgt ‘oprit van Wageningen naar Renkum’ en daar weer na volgen o.a. tekeningen met Twickel en Bentheim.


Uitsnede met het (nog) onbekende huis (1782), Gerrit Hooft. Bron: Stadsarchief Amsterdam.

In hetzelfde archief zit een zeer beknopt reisverslag van Gerrit Hooft uit 1782, met opgave van onkosten. De route gaat inderdaad via Wageningen, Renkum, Heelsum en Doorwerth, maar helaas helaas daarna stopt het ‘verslag’. Qua volgorde van tekeningen zou het onbekende huis meest waarschijnlijk tussen Wageningen en Arnhem liggen. Is de volgorde van de tekeningen onwillekeurig, dan ergens aan de route Amsterdam-Diemermeer-Abcoude-Baambrug-Loenersloot-Loenen-Nieuwersluis-Breukelen-Maarssen-Zuijlen-Utrecht-De Bilt-Bunnik-Zeist-Driebergen-Doorn-Leersum-Amerongen-Rhenen-Renkum-Heelsum-Doorwerth … Twickel-Bentheim.
Jan Holwerda


Slingerende watergang met brug in een jonge aanleg, bij hetzelfde huis? (1782), Gerrit Hooft. Bron: Stadsarchief Amsterdam.


Een klein eiland met een Chinese brug in een jonge aanleg, bij hetzelfde huis? (1782), Gerrit Hooft. Bron: Stadsarchief Amsterdam.

4 gedachten over “Welk huis en welke aanleg zien we hier?

  1. Wat een ingewikkelde vraag. Het kan dus bijna overal zijn eigenlijk. Wie is die Gerrit Hooft? Niet de politicus, want die is te jong. Een Gerrit Hooft ken ik alleen van Akerendam. Geeft dat nog wat aanknoping? Akerendam was natuurlijk in 1782 heel wat groter dan nu zoals wij het kennen. Maar dan zou de tekening niets met de reis te maken hebben. CO

  2. Geinig. Het schetsboekje is van Gerrit Hooft (1745-1815) (jaartallen nu bovenin ook ingevoegd).
    Enne goeie van je, dit is inderdaad de Gerrit die Akerendam in 1789 kocht, zie ik nu ook.
    Enne, Gerrit ging in 1782 samen met Hermanus Stoopendaal naar Gelderland.
    Enne Hermanus Stoopendaal maakte twee plattegronden voor Akerendam (1791, 1794). Zie afbeeldingen onderaan dit bericht: http://www.cascade1987.nl/tentoonstelling-arcadie-aan-het-wijkermeer-beverwijk/

    Het huis is sowieso anders, en beide parkgezichten kan ik binnen Akerendam niet plaatsen. Verder zoeken … 🙂

  3. Tussen Renkum en Arnhem zijn er niet zo veel plekken waar je die beek- en vijverpartijen zou kunnen vinden. En waar er beken zijn is het landschap vaak veel geaccidenteerder. En toen moest ik aan de beken op Vijverberg denken. Vooral rond het eilandje lopen ze relatief vlak (tegenover het huis wel echt een dal). Maar die beek bij het huis waar die koe met zijn poten in staat kan ik dan weer niet plaatsen. Weten we of de 3 prenten van dezelfde plek zijn?
    Hoe dat eerste huis Lichtenbeek eruit zag weet ik eigenlijk niet, we hebben alleen afbeeldingen uit de 19e eeuw voor zover ik weet, maar wellicht is het sinds de 1e versie verbouwd. Huis Mariendaal heeft trouwens wel 4 van die schoorsteentjes, maar dan ligt de beek verkeerd t.o.v. het huis. Als het rond Renkum/Arnhem moet zijn dan is dit wat bij me opkomt, maar ik vind het zelf niet erg overtuigend.

    • Ik herken de plekken die je noemt en de onmogelijkheden Ciska. Lijkt er op dat de regio Wageningen-Arnhem los moet worden gelaten.

      Uit het boekje wordt niet duidelijk of de drie tekeningen betrekking hebben op dezelfde locatie.

      Hoop dat iemand het huis en mogelijk de directe omgeving herkend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *