(OVERGENOMEN)
2 mei – 1 sep 2019
tentoonstelling Middeleeuwse tuinen
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
2311 EW Leiden
Vanaf 2 mei 2019 staan middeleeuwse tuinen centraal in het Rijksmuseum van Oudheden, met verhalen over planten, kruiden en bloemenpracht in de middeleeuwen, van Europa tot in het Midden-Oosten. De tentoonstelling gaat over moes- en siertuinen, tuinieren in de middeleeuwen, lusthoven en de tuin als ‘paradijs’. U ziet geïllustreerde middeleeuwse manuscripten, herbaria, bloementapijten, schilderijen, prenten, opgegraven tuingereedschap, tegeltableaus en servies met bloemmotieven.
Tuinen waren belangrijk in de middeleeuwen
In Middeleeuwse tuinen – aardse paradijzen in oost en west geven kunstwerken en archeologische vondsten samen een beeld van de weelde, het belang en de diversiteit van tuinen in de westers-christelijke en de oosters-islamitische wereld tussen 1200 en 1600. De tentoonstelling slaat een brug tussen de tuinen in de westerse en oosterse culturen, waarbij de overeenkomsten in het oog springen. In het leven van de middeleeuwse mens speelden tuinen een grote rol. Het was niet alleen de bron voor bijvoorbeeld voedsel en geneesmiddelen, maar tuinen waren ook het decor voor ontspanning, jacht en ‘minnespel’.
Paradijstapijten, herbaria, prenten, middeleeuwse tuinboeken en een gieter
In de tentoonstelling ziet u natuurlijk hoe welke bloemen en planten in middeleeuwse tuinen groeiden, via duizendbloemen- en paradijstapijten, herbaria met gedroogde planten, verluchte boeken met ideale tuinen en oosterse tegels met bloemmotieven. Maar u treft er ook middeleeuwse gereedschappen, een opgegraven gieter, zaden en veertjes, valkenkapjes, schaakstukken, medicijnpotten en muziekinstrumenten. In een zonnige en kleurrijke vormgeving met prieeltjes en vogelgezang ruikt u kruiden en bloemen, kunt u zelf een tuin ontwerpen en bladert u (digitaal) in middeleeuwse boeken met tuinvoorstellingen. Zeldzame schilderijen, prenten en miniaturen bieden een kennismaking met een lieflijke Madonna tussen de rozen, een Perzische prins bij de fontein en een stoere Italiaanse tuinman.
Activiteiten
* Museumwandeling met Annemarieke Willemsen naar Middeleeuwse tuinen, zie hier.
* Lezing Tuinen van de geest door Paul Wackers, zie hier.
Tentoonstellingsboekje
Bij de tentoonstelling is de uitgave Middeleeuwse tuinen – aardse paradijzen in oost en west, 1200-1600 verschenen. In deze rijk geïllustreerde uitgave leest u alles over de verschillende soorten tuinen die in de middeleeuwen en renaissance bestonden in het christelijke Europa en het islamitische oosten. Het boekje is gemaakt onder redactie van Annemarieke Willemsen, conservator collectie Nederland middeleeuwen van het Rijksmuseum van Oudheden.
Annemarieke Willemsen (red.), Middeleeuwse tuinen – aardse paradijzen in oost en west, 1200-1600, 2019, € 12,50, p. 96. ; te koop in de museumwinkel.
– een youtube filmpje
– een recensie, zie Reformatorisch Dagblad
fraai geïllustreerd artikel in de National Geographic, zie hier
https://www.nationalgeographic.nl/geschiedenis-en-cultuur/2019/07/de-middeleeuwse-tuin-als-verbeelding-van-het-paradijs
Het boekje kun je overigens sinds enige tijd online inzien en als PDF downloaden
https://www.academia.edu/41649358/Middeleeuwse_tuinen_Aardse_paradijzen_in_oost_en_west