Op een Hoveniers bortje


Bij gebrek aan een bortje een foto van een gevelsteen

Googelend kwam ik terecht in Koddige en ernstige opschriften, op luyffens, wagens, glazen, uithangborden, en andere taferelen, van Hieronymus Sweerts uit 1698. Ik weet niet of m’n oog bleef hangen bij de voornaam in het vers, het woord hovenier of het rond deze dagen gebruikelijke sinterklaas-dichtniveau… Toch even dit uithangbord met reclame voor de man naar voren brengen:

Te Haarlem, op een Hoveniers bortje.
Hier woont Jan Otte, de Prince Hovenier,
Hij woonde wel eer in den Haag, en nou woont hy hier,
Hy presenteert sijn dienst aan alle burgers en heeren:
Hij roept schrik van parken maken, en palm-scheeren,
Al wie hem van doen heeft, die komt maar an,
Hy is de rechte Jan Otte, Jannetje-moers man.

2 gedachten over “Op een Hoveniers bortje

  1. Ik zat met dat ‘Hij roept schrik van parken maken’. Wat is nou de betekenis?

    Jacob van Lennep die het gedicht overnam in zijn Het boek der opschriften, heeft een noot:
    D. i. ,hij heeft het schrikkelijk druk met al de parken, die ze hem bestellen.

  2. De gevelsteen is te vinden in het Hofje INDEN GROENEN TUIN in Haarlem. Op Wikipedia staat de volgende tekst over dit hofje:

    Het Hofje In den Groenen Tuin is een Haarlems hofje gelegen aan de Warmoesstraat 23 in het centrum van Haarlem.
    Het hofje dateert uit 1616 en is gesticht uit de nalatenschap van Catarina Jansdochter Amen, weduwe van Jacob Claesz van Schoorl. Het hofje was oorspronkelijk bestemd voor rooms-katholieke alleenstaande dames vanaf 50 jaar. Deze dames moesten zelf in hun onderhoud kunnen voorzien. Na hun dood gingen al hun bezittingen naar het hofje. Deze regels gelden niet meer, maar de oude reglementen zijn als curiositeit nog steeds in te zien in het hofje.
    In 1885 is het hofje herbouwd, het aantal woningen werd toen teruggebracht van 20 naar 18. Er kunnen nu 4 vrouwen in het hoofdgebouw wonen (voorheen 6) en 14 in de huisjes rondom de binnentuin. Het hofje is toegankelijk voor publiek op doordeweekse dagen van 10 tot 12 uur. In de weekenden is het hofje gesloten. De hoofdingang – voor publiek – is te vinden aan de Warmoesstraat 23, de achteringang (voorzien van een opvallende gevelsteen) is gelegen aan de Lange Veerstraat 24 en alleen toegankelijk voor bewoners en beheerders. De gevelsteen is in april 2011 door de stagiaire Rianne Roosen overgeschilderd in opdracht van Schildersbedrijf C. den Hollander.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *