De Rots of het Rotshuisje van Gunterstein (1793) Bron: RHC Vecht en Venen
Natuurlijk zijn de plaatjes niet nieuw. Er zijn genoeg publicaties waar in ze zijn opgenomen (o.a. die van Wim Meulenkamp); helaas meestal klein en zwart-wit. Terwijl de ontwerpjes in kleur zijn. Ook zijn er meerdere foto’s. Deze staan minder frequent en dan al net zo klein afgebeeld. Daarom is het zo leuk dat ze in de beeldbank van Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen zijn opgenomen. Dan kun je alle afbeeldingen opvragen, zie je de ontwerpjes in kleur, kun je bij alle afbeeldingen inzoomen en ze ook nog eens groot downloaden. Om onder andere te zien dat het een façade van geschilderde rotsblokken betreft.
Ik heb het hier over een kinderhuisje, de niet meer bestaande Rots of het Rotshuisje van Gunterstein bij Breukelen. Een Janusgebouw met twee verschillende façades. De ene zijde had een Oudhollands front met het jaartal 1793. De andere zijde kende een geschilderde geruïneerde rotsgevel met spitsboogvensters en gelijkvormige deur. Rond 1970 moet het huisje na verwaarlozing zijn afgebroken.
Zelf kijken, inzoomen en downloaden doe je via beeldbank RHC Vecht en Venen.
Jan Holwerda
De dan 100-jarige Rots nabij de vijver(1894) Bron: RHC Vecht en Venen
De dan 100-jarige Rots, meer nabij gezien(1894) Bron: RHC Vecht en Venen
Het huisje met een serre aanbouw en de boven de daknok uitstekende rots Bron: RHC Vecht en Venen
Prachtig om deze tekeningen weer te zien! Op de tentoonstelling ‘Tuin en Park’ in 1992 in Slot Zeist gaf jhr. mr. Quarles van Ufford deze en nog meer tekeningen en kaarten in bruikleen. Dat was een gul gebaar. Hij vertelde mij dat hij als kind de ‘rots’ als tennis-oefenmuurtje gebruikte. De (houten) rotswand gaf de ballen recht terug! Dat moet een bijzondere ervaring geweest zijn.