De Koekamp en de toekomst


Vogelvluchtgezicht van ‘s-Gravenhage, met de Koekamp met bergje (1730), G. van Giessen  Bron: haagsebeeldbank.nl

In Den Haag zijn grootse plannen om het Koningin Julianaplein naast het Centraal Station te voorzien van nieuwe hoogbouw, en het restant van het plein te vergroenen, maar tevens een verbinding met padenplan naar de Koekamp te bewerkstelligen. Reden om de geschiedenis van de Koekamp met het eeuwenoude hertenbestand onder de loep te nemen. De beschrijving kunt u hier downloaden.
Joost S.H. Gieskes

10 gedachten over “De Koekamp en de toekomst

  1. Mooi overzicht Joost. Ik kom er zeker elke drie weken langs, het is nog steeds een mooie open vlakte, maar ik zie er nooit iemand wandelen, i.t.t. tot de hertenkamp in de Haarlemmerhout. Die rondwandeling van Zocher mag wat mij betreft dus wat meer functioneel gemaakt worden.
    Ik heb de brochure van Ben Kooij nog eens overgelezen, merkwaardig toch, hij noemt vele hertenkampen, komt ook met een stukje geschiedenis, maar deze historische hertenkamp (Koekamp) komt er niet in voor. Komt dat omdat deze hertenkamp Koekamp heet?

    Leuk dat Andriessen aankomt met het verhaal van de stierengevechten en Karel de Stoute. Nooit van gehoord. Maar niet wordt duidelijk natuurlijk of dit verhaal dan te maken zou hebben met bezit van Karel in Nederland of Frankrijk? Het woord koekamp duidt toch echt op een open weide (kamp) met grazende koeien, zou je zeggen, een beeld dat uitstekend past in de achttiende ennegentiende eeuwse landschapsstijl. Het is wel duidelijk door de tekeningen en schilderingen die je aandraagt, dat er altijd herten hebben gegraasd, maar waarom is het veld dan niet hertenkamp genoemd? Alleen een deel van de koekamp kreeg deze naam.

  2. Volgens mij is althans in Nederland een hertenkamp altijd aangelegd, terwijl de Haagse Koekamp langzaam naar binnen is geslopen, een overgang van een soort arena naar een grasveld met vee naar een bebost gebied met herten, eerst als wildgang, later als een vredig oord. Dat de Koekamp wat meer functioneel wordt is aanvaardbaar maar dan wel binnen grenzen! En die grenzen worden bepaald door behoud van de herten met voldoende begraasbare gronden en de mogelijkheid zich terug te kunnen trekken. De foto in kwestie: die heb ik zelf genomen in een donker zaaltje. Met dank voor je aandachtige opmerkingen Carla.

  3. Onze nestor Carla al bedankt, Jan en Arinda hebben ook prachtig werk afgeleverd, echte professionals als ze zijn. Weet je toevallig ook de datum Jan van het schilderij ‘The Farm Koekamp’? Het kruithuis – vondst Arinda is keurig gedateerd, en heel informatief.

  4. Het artikel van Ronald in het Tuinjournaal is een afgeleid product van het historisch onderzoek verricht door In Arcadie in opdracht van de gemeente Den Haag. Daar is niets mis mee natuurlijk. In dat onderzoekrapport staat over dat stadspark ook ;….’en de Koekamp als een omsloten warande met dieren’. Die omslotenheid is er eigenlijk altijd geweest, ook na de ingrepen door Zocher.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *