Kaart van Elswout (1854), L.H.E. Gronemeyer Foto: Jan-Willem van Velzen
Klik hier voor grote weergave.
In het poortgebouw van Elswout hangen afbeeldingen van Elswout. Aan de achter-
zijde van één ervan bevond zich een papiertje met toelichtingen bij een kaart en de
naam Gronemeyer. De vraag was echter: waar was de kaart? Via de catalogus van het
Noord-Hollands Archief noch via andere digitale zoekacties was de kaart vindbaar.
Toch bleek de kaart zich tussen de Elswoutstukken te bevinden. Het betreft een kaart uit 1854 van de hand van L.H.E. Gronemeyer. Meer over deze kaart in deze PDF.
Jan-Willem van Velzen
Prachtige vondst Jan-Willem.
In de kaart zijn de letters nu niet altijd even duidelijk. Zou mooi zijn om een versie te hebben met daarin duidelijk de letters (in rood?) als in de legenda.
Je hebt het ook over de anonieme 1850 kaart. Is dit de kaart waarvan Vrijland een kopie maakte? Bestaat de orginele versie nog of is het bestaan alleen op grond van de Vrijland kopie bekend?
Dat is inderdaad de kaart waarvan een handgemaakte kopie bestaat met teksten van Vrijland. Van deze kaart bestaat het origineel nog en er zijn tenminste nog twee andere versies van in omloop blijkens onderlinge verschillen tussen die kaarten. Op een later tijdstip zou ik daar ook een stukje aan kunnen wijden. Je suggestie voor betere herkenbaarheid van letters in de kaart zal ik meenemen voor de uiteindelijke publicatie.
Benieuw naar beiden 🙂
Als ik combineer
– ‘…pubermeisjes; die tekenen en kopiëren graag…’
– meerdere versies van die ca. 1850 kaart
Kan er rond 1850 niet nog een kaart zijn geweest? Met de gedetaileerde invulling van toenmalig Elswout. En dat die is gekopieerd door het pubermeisje? Zoveel aanvullingen/wijzigingen in detail, t.o.v. de Van Zutphenkaart, maakt het bijna een ‘landmeterstekening’, alleen dan wat kinderlijk getekend.
Nog een andere 1850-kaart dan de bekende is een prikkelende gedachte, maar twee kaarten in één jaar van hétzelfde gebied is wel wat vreemd. Alhoewel: Van Zutphen 1812 (gedetailleerd) en Nautz 1813 (vooral terreindelen, onnauwkeurig) volgen ook kort op elkaar, dus in dat opzicht is er zeker iets voor te zeggen. Wellicht liggen er nog meer Elswout-kaarten te wachten op ontdekking …
Het lijkt mij echter wel dat indien het een beheerkaart o.i.d. is geweest, dat deze dan, net als de andere Elswoutkaarten (1812, 1813, 1850), in een publicatie zou worden genoemd. In het NHA heb ik zo’n kaart (nog) niet kunnen vinden. Maar het valt natuurlijk niet uit te sluiten dat zo’n kaart zich in een ander archief bevindt of nog in particulier bezit is.
of verloren is gegaan 🙁
Je zou toch op deze kaart moeten zien wat J. D. Zocher jr. heeft gedaan. Hij heeft in ieder geval in het Klaverstuk en grofweg in het noorden en oosten van de aanleg gewerkt. Maar typische Zocher-kenmerken kan ik nog niet ontwaren. Iemand wel?