INGEZONDEN (bewerkt)
Vanaf 18 juni zijn op Paleis Het Loo 45 bijzondere Delfts blauwe tuinvazen te zien. De vazen zijn vervaardigd naar voorbeeld van drie nog bestaande originelen, die in de 17e eeuw zijn gemaakt voor de eerste bewoners van Paleis Het Loo, koning-stadhouder Willem III en koningin Mary. De drie originele koninklijke vazen werden verspreid over Europa achterhaald: een in Schloss Favorite in Baden-Württemberg, een in Erddig Hall in Wales en een in Frankrijk. In 2010 werd deze laatste vaas aangekocht door Paleis Het Loo.
De faculteit Industrieel Ontwerpen van de Technische Universiteit Delft heeft, t.b.v. het vervaardigen van mallen, met de modernste technieken scans van de bewaard gebleven tuinvazen gemaakt. De productie en de handbeschildering van de vazen zijn uitgevoerd door Koninklijke Tichelaar Makkum.
De vazen staan in het zomerseizoen (18 juni tot en met 23 oktober) in de paleistuinen. Gedurende het hele jaar is een toelichting op het project te zien in de Oostvleugel van het paleis. Deze presentatie, ‘Blauw & Bont, Delfts blauw in de paleistuinen’, illustreert met filmbeelden het productieproces van de vazen. Daarnaast wordt het verhaal verteld over de liefde van koningin Mary voor Delfts blauw en de tuinen. De presentatie in de Oostvleugel is geopend van 13:00–17:00 uur.
Hier meld ik graag (en trots) dat mijn partner Wim Droge in opdracht van Het Loo bij gelegenheid van dit replicaproject een documentaire heeft gemaakt die bij de officiele ingebruikneming en later in Het Loo te zien zal zijn. Hij volgt hierin de proces van scannen, het productieproces bij Tichelaar en de film bevat interviews met onder anderen de hortulane van Het Loo Renske Ek en conservator Suzanne Lambooy. Dit zal een uniek en vermoedelijk eenmalig project zijn en ik ben zeer benieuwd naar de paleistuin voorzien met de 45 gekopieerde vazen.
Ter aanvulling op het vazenverhaal van het Loo.
Een aantal jaren terug kreeg ik de opdracht van Jan Tichelaar om een vaas te vullen met een modern boeket.
De vaas pronkte tijdens de presentatie van het Tichelaar boek van Marijke Boon naast de entree van de toonzaal.
Wim Pijbes presenteerde het boek.
De vaas een enorm, exemplaar was volgens mij bestemd voor Hampton Court Palace of Kensington Palace.
De imposante vazen zijn erg zwaar en alleen niet te tillen.
Toen, ik meen, Renske Ek een tijd terug over dit project vertelde was ik op z’n minst verbaasd. Delfts blauwe vazen in de tuin van Het Loo. Nooit eerder iets over gelezen of gezien op een van de vele tekeningen, prenten e.d. Iedere dag leer je wat bij 🙂
Nu las ik vorige week iets soortgelijks over Zorgvliet (Den Haag). Zonder de ruchtbaarheid van die vazen op Het Loo had ik er over heen gelezen denk ik.
Vanessa Bezemer-Sellers schreef in haar artikel The Bentinck Garden at Sorgvliet (1990): The type of vases decorating the Sorgvliet garden were not only confined to those made of stone, but included a series of Delfs blue porcelain vases or pots. According to a recently found inventory, which provides exciting new information on the Sorgvliet estate, Delft porcelain vases were placed in the main parterre garden called “The French Garden”, some filled with rare plants and orange trees.
Filmpje over het proces: https://www.paleishetloo.nl/blog/delfts-blauw-herenigd-met-het-loo/