De uitgebaggerde Kleine Vijver in het overpark Olterterp.
In 2009 bezochten we Olterterp, zie weblog 11 dec 2009. Vorige week sprak ik Gerald Kragt (die ons in 2009 begeleidde), was ik in de buurt en heb ik het eerste deel van het terrein opnieuw bezocht.
In 2011 stond de nieuwe aanplant langs de Slotlaan al in het gelid, zie ook de foto’s in de weblog van 6 jan 2014.
De stobben van een aantal van de 12 Apostelen.
Sindsdien is de in dit deel van het terrein liggende Kleine Vijver uitgebaggerd; prachtige oeverlijnen slingeren door het bos. En dan is er nog de 12 Apostelengroep. Of eigenlijk was, want storm(en) hadden nog een aantal van de in 2009 resterende Apostelen geveld. En nu is het restant en ruimte er omheen opgeschoond en zal een nieuwe groep op de nu open plaats verrijzen. Om een evenwichtige groei van de 12 Apostelen te bewerkstelligen zal de groei door snoei begeleid worden.
Jan Holwerda
De opgeschoonde ruimte waar een nieuwe 12 Apostelen zal verrijzen.
Foto’s: Jan Holwerda
Toekomstbeeld: de 12 Apostelen op een in 1908 verzonden kaart.
Bron: Fries Fotoarchief
Op die oude prentbriefkaart is te zien dat die 12 apostelen op een kluitje staan. Ik ken andere voorbeelden van 12 apostelen in een wijde kring. Vind ik persoonlijk mooier, statiger. Deze laatste manier van planten lijkt me in het algemeen, historisch gezien, wel wenselijker. Je kan dan ook in een kring tussen die apostelen in gaan staan of zitten, zodat het een vergaderplaats wordt. En welke bomen worden voor de 12 apostel gebruikt? Ik ken 2 voorbeelden van linden, dat geeft ook al aan dat het om een bijzondere plaats gaat, de kring wordt niet gevormd door normale bosbomen zoals beuk en eik. Wat zijn jullie ervaringen?
Effe een ansichtkaart met menschjes, het is inderdaad wat proppen.
Deze 12 Apostelen groep werd door beuken gevormd.
Als alle ansichtkaarten en foto’s met de oude situatie dit beeld laten zien, moet je dan gaan voor iets dat ‘historisch gezien, wel wenselijker’ is ?
nee, dat vind ik helemaal niet. ik liet even horen dat ik andere ervaringen heb met 12 apostelen dan hier te zien zijn. en wat is historisch juist, ik weet het echt niet. zal niet veel over geschreven zijn, zeker niet over de straal van de cirkel of over de soort van de bomen. CO
Ehhh…. maar zie ons eigen onovertroffen Bulletin:
http://www.cascade1987.nl/bulletins/De12Apostelen-W.Meulenkamp&L.Coenen-BulletinCascade-2004-1.pdf
Leuk Wim, ik heb het gelezen en wist ook wel dat jij er ooit over geschreven had, maar was het kwIjt waar en wanneer. Nu dus een toevoeging.
De 12 apostelen in een enkele boom.
En, zoals je schreef Joost op mijn vraag hoe het dan zat met de plantafstanden tussen de verschillende apostelen: hemelsbreed.
Chapeau!
‘Humor ist, wenn man trotzdem lacht