Stubengarten, Blumentisch, Jardin Portatif in Weimarer Schlossmuseum Bron: blog.klassik-stiftung.de
Joan P. wees op een bericht over de vulling van de Stubengarten of Blumentisch in Weimarer Schlossmuseum. Bij Cascadeberichtgeving zoek je altijd naar een ‘Nederlands lijntje’. Uit het Duitse bericht komt naar voren dat dit fenomeen als Jardin portatif vanuit Engeland naar Duitsland kwam, Journal des Luxus und der Moden uit 1792 bericht hierover. Dat geeft direct een Nederlands lijntje, wij hadden Kabinet van mode en smaak. In het nummer uit 1793 staat hetzelfde artikel onder de kop ‘Een Jardin Portatif of Bloemtafel’ (p. 95, p. 96, p. 97).
Een ‘draagbare tuin’ gevormd door een houten tafel waarin een loden bak geplaatst kan worden met plek voor zeven planten/bloempotten. Opzij zit een kraantje om het teveel aan water weg te laten lopen. Wie weet een exemplaar te staan?
Jan Holwerda
Een Jardin Portatif of Bloemtafel, uit Kabinet van mode en smaak 1793
Ja ik ken de tafels heel goed, zou willen dat ik er eentje had! Je komt ze wel eens op meubelveilingen tegen. Volgens mij stond er eentje een paar jaar geleden op de bloemententoonstelling op Het Loo, ik denk zeker dat zo’n bloementafel deel uitmaakt van de Loo-collectie. Dat zullen we hopelijk horen als reactie op deze reactie. CO.
Bloemtafel uit catalogus van Groenewegen (1879)
O wauw! Doe mij maar z’n tafeltje. Weer mooi gevonden.
Hier een prentje van Elswout door P.J. Lutgers, 1844. Bij dat bekende koepeltje aan de weg staat een tafel met bloemen. Is dat er een?
Complete plaat
lijkt me niet Martin, alleen al bak op en niet verzonken in tafel.
Zoals ik al in de eerste reactie aankondigde, paleis het Loo is inderdaad in bezit van zo’n plantentafel of jardinière, met zinken binnenbrak. Zie https://www.paleishetloo.nl/blog/nieuw-leven-voor-plantentafel-van-koningin-sophie/. Koningin Sophie had er eentje en dat past natuurlijk helemaal bij haar. In het verhaal “nieuw leven voor plantentafel van Koningin Sophie” wordt de tafel ook afgebeeld.
Theo W. stuurde twee pagina’s met info en foto’s:
J.M.W. van Voorst tot Voorst, Meubels in Nederland 1840-1900 deel I, Lochem 1979, p. 76-77.