Beheervisie landgoederen Oud-Amelisweerd, Nieuw-Amelisweerd en Rhijnauwen


Zichtlaan Nieuw-Amelisweerd

September vorig jaar was het 25 jaar geleden dat de actievoerders letterlijk het bos van Amelisweerd uitgemept werden en Landsadvocaat De Wijkerslooth bij hervatting van het op die dag lopende kort geding sprak: xe2x80x9cIk kan u mededelen dat het bos er niet meer is" ( ‘Amelisweerd’ 25 jaar geleden).

Nu maakt Vrienden van Amelisweerd zich opnieuw zorgen. In opdracht van de gemeente Utrecht is een beheervisie voor de landgoederen Oud-Amelisweerd, Nieuw-Amelisweerd en Rhijnauwen samengesteld; door Klingen Bomen, Michael van Gessel en Staro Bos- en Natuurbeheer. Verschillende onderdelen van deze visie roepen bij verschillende betrokkenen en belanghebbenden verschillende reacties op. Deze staan niet alleen als bijlage in de visie, maar komen nu ook in de m.n.l lokale pers naar voren.

Als gezegd Vrienden van Amelisweerd is een van de partijen met zorgen. Over o.a. het verplaatsen van de parkeerplaats van theehuis Rhijnauwen naar een weiland tegenover en in het zicht van het theehuis, maar m.n. ook over het voorstel en de wijze van verjonging van een aantal oude lanen. In de beheervisie wordt kortweg gekozen voor verjonging in één keer over grote(re) lengte, en daar waar nodig kap van nog staande bomen. Een keuze voor de eenheid van de laan in soort en maat. Vrienden van Amelisweerd kiest, middels haar rapport ‘Ameliseerd verdient meer’, voor geleidelijke verjonging middels nieuwe bomen waar oude uitvallen, en de boomsoort laten afhangen van de hoeveelheid licht, en een keuze voor historisch (ten plaatse) plantmateriaal.

Maar beide rapporten gaan over veel meer dan enkel de verjonging van lanen! Dit onderdeel heb ik er echter uitgepikt omdat het overal speelt, overal discussie geeft, en overal een probleem is. Hoe invulling te geven aan de verjonging van lanen?!

De visie ‘Noblesse oblige’ en achtergronddocumenten kunt u downloaden via www.utrecht.nl/landgoederen.
Klik Trouw voor een interview met o.a. Simon Klingen, een van de opstellers van de visie, en klik AD voor een aantal reacties van betrokkenen en belanghebbenden. Maar midden in de discussie staat u via de informatieavond op donderdag 19 juni en/of de toelichtende excursies op zaterdag 21 juni. De details vindt u in het persbericht van vandaag! (de 17de).   JH  (kijk ook nog even onder Reacties…)


Rhijnauwen (Bunnik), P.J.Lutgers (1866)  Bron: Het Utrechts Archief
voor meer klik Rhijnauwen of klik Amelisweerd

3 gedachten over “Beheervisie landgoederen Oud-Amelisweerd, Nieuw-Amelisweerd en Rhijnauwen

  1. Als tuinhistorisch geïnteresseerde liep ik gelijk door het deel ‘Historie van de landgoederen’, en over dat onderdeel moet ik dan toch even wat kwijt.

    Vlug doorbladerend denk je van mooi, mooi. Veel tekst en nog veel meer kaarten en afbeeldingen.

    Dan terug naar begin. He, historisch onderzoek door Lucia Albers. Perfect. Het was het boekje Amelisweerd en Rhijnauwen uit 1983 door o.a. haar geschreven dat in de beginjaren van m’n tuinhistorisch interesse veel indruk maakte. Maar dan dringt door dat in het document ook het jaartal 1983 staat. OK, niets mis mee. Wat toentertijd goed is uitgezocht is een prima basis. Dan iets geks ‘Herzien juli 1963′. Hm tikfoutje zeker, raar, maar ’t zal.

    Dan volgen meer kleine foutjes: spatie in een woord en woorden met een ’tikfout’. Nu dringt door dat dit document een scan is van een exemplaar van het onderzoek door Lucia. Prima, zo is het maar opnieuw en breder beschikbaar.

    Maar een scan van tekst (dus niet een bladzijde met tekst scannen als ware het een afbeelding) resulteert in fouten. Een scan ‘leest’, ‘interpreteert’ sommige karakters wel eens foutief. Dus na het scannen MOET nalezen en correctie volgen. Hier en daar een ’tikfout’ is op zich misschien niet erg, maar wordt op een gegeven moment wel ergerlijk want het gaat hier bladzijde na bladzijde verder met fouten! En op bepaalde punten gaat het gewoon FOUT. Een jaartal 1832 wat na scannen 1632 is geworden. Persoonnamen kunnen door een scanfout ook foutief zijn. En als dan dit gescande exemplaar basis is voor verder onderzoek…

    Tot slot doet deze scanuitkomst afbraak aan het oorspronkelijk werk van Lucia. En daar word ik op z’n minst kriegelig van.

  2. Utrechts college van B&W heeft voor de informatieavond al gesteld
    – dat er gezocht gaat worden naar een alternatief voor de parkeerplaats
    – kappen alleen mag gebeuren wanneer dit noodzakelijk is voor de veiligheid
    – de tennisbanen niet zullen worden verlegd
    Zie ook betreffende krantenberichtje.

  3. Twee Utrechtse natuurliefhebbers en veelvuldige bezoekers van het landgoed Amelisweerd bij Utrecht hebben een i-podwandeling uitgezet in Amelisweerd. Wandelaars kunnen deze wandeling via hun eigen MP3 speler lopen en op locatie informatie ontvangen over de beheevisie en de reactie van vrienden van Amelisweerd

    Via de website http://www.dutchnature.com/podwandelingamelisweerd/

    kan de wandeling worden gedownload of direct worden afgeluisterd.
    De wandeling wordt o.a. aangeboden in Mp3, voorzien van foto’s en een plattegrond van de wandeling.

    Aanleiding voor deze multimedia wandeling is de op 19 juni gepresenteerde beheervisie “Noblesse Oblige”, waarin een aantal stevige aanbeveligingen gedaan zijn aan de gemeente Utrecht over het toekomstig beheer van het Amelisweerd. Amelisweerd staat hiermee opnieuw in de belangstelling. Amelisweerd trekt meer dan een miljoen bezoekers per jaar. Doel van de podwandeling is dan ook meer mensen kennis te laten nemen van de aanbevelingen die nu op tafel liggen. De makers van de wandeling nemen geen standpunt in, maar geven de geinteresseerde de gelegenheid zelf een beeld en oordeel te vormen. Op 14 locaties op het landgoed wordt tijdens de wandeling gestopt en krijgt de wandelaar informatie over het landgoed en de voorstellen voor toekomstig beheer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *