Japanse Tuin van Clingendael. Foto: Joost S.H. Gieskes.
Marguerite Mary barones Van Brienen van de Groote Lindt (1871-1939), veelal freule Daisy genoemd, kreeg vanaf 1903 het levenslange vruchtgebruik van het landgoed Clingendael en de aangrenzende buitenplaats Oosterbeek.
Freule Daisy had vanaf haar jeugd intensieve contacten met de hoogste kringen rond het Britse hof. Veelvuldig kwamen haar Engelse vrienden (‘the Edwardians’) op Clingendael logeren. De freule sprak meer Engels dan Nederlands. Vrijwel zeker door deze contacten kreeg zij belangstelling voor Japanse tuinen, die destijds in Engeland populair waren. In 1911 maakte Daisy deel uit van een Engels/Oostenrijks gezelschap voor een reis naar Japan. Van daaruit liet de freule diverse tuinattributen naar Nederland verschepen, om bij terugkomst een tuin in Japanse stijl aan te leggen in een bosdeel van Clingendael. In 1913 was het paviljoen gereed, hetgeen te zien is aan de datum (9.7.1913) die de timmerman op de nok aanbracht, zie foto. Dit jaartal wordt door de gemeente Den Haag aangehouden als de gereedheidsdatum van de tuin.
9-7-1913 aangebracht door timmerman H. van Duyn.
Openstelling van de Japansche tuin van Clingendaal in 1914.
Leidsche Courant van 1 juli 1914.
Reeds in 1914 werd Clingendael met de Japanse tuin opengesteld voor het publiek blijkens een advertentie in de Leidsche Courant van 1 juli 1914 (zie de bijgevoegde kopie, een advertentie opgespoord door Jan Holwerda).
Op 27 april 2013 wordt het honderdjarig bestaan van de Japanse tuin gevierd met een ‘Japan festival’, met langs de oprijlaan veel opgestelde Japan-gerelateerde kraampjes, demonstraties Japans zwaardvechten, Japanse trommelaars, Japanse fluitmuziek en, nader te bepalen, een lezing in Huys Clingendael over Japanse tuinen. Tevens wordt een gratis brochure in vijf talen (Den Haag afficheert zich als ‘Internationale Stad aan Zee’) uitgereikt.
De Japanse tuin van Clingendael, uniek voor Nederland, maar met een ‘English touch’.
Joost S.H. Gieskes
Begrijp ik nu goed dat die lezing ook 27 april zal zijn Joost en ga jij die houden of iemand van de gemeente? Misschien goed om dat nog eens los op de weblog aan te kondigen tegen die tijd? Helaas zal ik er niet zijn wegens verblijf in Rome. Ik ga wel de Japanse tuin in de Orto Botanico in Trasteverre bezoeken. CO.
Trastvere, ga ook naar Ninfa…..Neem je wat foto’s van de Japanse lantaarn(s) svp?
Wij gaan zeker eens kijken, lijkt ons erg mooi.
De aankondiging van de Gemeente Den Haag: Japans festival op Clingendael.
Wat zijn de afmetingen van de rode bruggetjes?
Jaren terug vond ik het bovenstaande krantenberichtje over de openstelling van de Japansche tuin van Clingendael, in de Leidsche Courant van 1 juli 1914.
Nu kom ik het verslag van een bezoek uit hetzelfde jaar 1914 tegen: in Het Vaderland van 13 juli 1914.