De Vorst vertoont in de gedaente van Appollo (1686)
Romeyn de Hooghe Bron: Atlas van Stolk
Afgelopen dinsdag 9 december vond de opening van de tentoonstelling Romeyn de Hooghe. De verbeelding van de late Gouden Eeuw plaats. Een tentoonstelling die tot 8 maart 2009 te zien zal zijn bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en het naastgelegen Allard Pierson Museum.
Het persbericht en o.a. de websites van UvA en Allard Pierson vermelden al kort een en ander over zijn leven en zijn enorme oeuvre. Maar het persbericht, en vervolgens all over internet, vermeldt ook ‘ontwierp de tuinen van paleis Het Loo‘. Een stelling en een stelligheid die de mijne niet is. Gebaseerd op in Parijs bestelde ontwerptekeningen, inbreng van velen en namen als Jacon Roman, Hans Willem Bentinck, Romeyn de Hooghe, Daniël Marot en Daniël Desmarets schieten mij te binnen. En inderdaad Romeyn de Hooghe heeft ontwerptekeningen gemaakt, voor sculturen. En ja, er is een vogelvlucht van Het Loo van zijn hand, net als een serie van gravures van Het Loo, maar ‘ontwierp de tuinen van paleis Het Loo’…
Een veelheid aan materiaal is al gedigitaliseerd of volgt binnenkort. Naast sites en verwijzingen die via bovenstaande links zijn te vinden wil ik verwijzen naar een aantal plaatsen met tuinhistorisch interessant materiaal van de hand van de Hooghe:
– de site geheugenvannederland.nl biedt de serie van Enghien te Edingen (BE) en het boekje Korte beschryving benevens eene naauwkeurige afbeelding en verdere gezichten, van’t koninglyke lusthuis ’t Loo met gravures van Het Loo (pas uitgeven in 1786).
– de site heimat-kleve.de brengt de gravures van Prinzenhof und Lustgarten te Kleef (en in plattegrond)
– en tot slot wat de ontwerptekeningen voor sculturen betreft, Atlas van Stolk (zoek met Hooghe Loo ) laat 7 van de 8 ontwerpen zien. JH
Zie ook weblog 8 april 2008.
Oh ja, en wat is een tentoonstelling zonder een rijk geïllustreerde boek met dezelfde titel.
De Zuyderzee met een scheepskroon (1686)
Romeyn de Hooghe Bron: Atlas van Stolk
Materiaal van de Hooghe is overal en nergens te vinden en andere partijen springen nu ook in. Ik vond net ook de Beeldbank Noord-Hollands Archief met thema Romeyn de Hooghe met o.a. ontwerpen voor een galerij met paviljoen, (borst)beelden en vazen voor de Hortus Medicus te Haarlem (1690) en een weergave van Prinsenhof te Haarlem (1689).
Zie ook: ’t Konings Loo. Een serie van 13 prenten met gezichten van Paleis Het Loo en zijn tuinen door Romeyn de Hooghe. Alphen a/d Rijn, 2007. Fotografische herdruk (oorspronkelijke uitgave ca. 1695), voorzien van 34 afbeeldingen en inleiding en commentaar , door Joh. R. ter Molen, directeur Museum Paleis het Loo.90 p.ISBN: 9064698316. Als bijlage is achterin het boek de prachtige vogelvlucht van Het Loo door Romeyn de Hooghe los bijgesloten.