Schilderij Isaac Ouwater na twee eeuwen weer thuis.


Donkervliet (1791, Baambrugge), Isaac Ouwater.  (grotere afbeelding)

Via vrienden kregen de bewoners van landgoed Donkervliet te horen dat er bij Christie’s een schilderij uit 1791 van hun huis zou worden geveild. Op de kijkdag werden ze nét zo verliefd op het schilderij als dat ze dat ooit op het huis waren geworden. En sinds enkele dagen hangt de oude meester weer waar het hoort, in de woonkamer van Donkervliet.

Op weg van Loenen naar Amsterdam moet Isaac Ouwater voor de betoverende schoonheid van Donkervliet gevallen zijn, zoals velen dat voor én na hem hebben gedaan. Alleen was Isaac een schilder, één van de betere in zijn tijd ook nog eens. Met precisie schilderde hij de acacia’s, beuken en eiken, wier nazaten er vandaag de dag nog staan, onder een typisch Hollandse wolkenlucht. Met twee, drie streken plaatste hij de zwanen in het riviertje de Angstel. De witte brug, vervangen en verbreed maar nog altijd zo herkenbaar. Het hek naar het huis, authentiek en statig met duidelijk leesbaar het opschrift DONKER | VLIET net als nu nog. Op de voorgrond de Rijksstraatweg, toen een zandpad met schapen en wat honden. Twee pratende boeren en de twee heren in een koetsje die onmiskenbaar van Donkervliet komen. Het zou best eens Albertus van Soest kunnen zijn, die er in die tijd woonde. Of is Albertus de breed gebarende man die met een vrouw in de overtuin van zijn bezoek aan de stad vertelt? Wie zal het zeggen. De rust die het schilderij uitstraalt is bijna voelbaar. Een mooie zomerse dag in Baambrugge.
Sanne Bernhart   www.donkervliet.nl

2 gedachten over “Schilderij Isaac Ouwater na twee eeuwen weer thuis.

  1. Hier nog 2 schilderijen van Isaac Ouwater: van Vreedenhorst, Vreeland, uit 1785. Helaas niet bij mij in bezit, ik heb alleen deze zwart/wit foto’s die bij de RKD liggen. De schilderijen zijn in ca. 1979 geveild en waren toen helaas te duur voor ons.

    Voorzijde Vreedenhorst:

    Zijkant Vreedenhorst:

    En even inzoomen:

  2. Hierbij details van Donkervliet:

    De naam in op de posten van het hek / de poort:

    De naam onder het raam van de theekoepel:

    En de brugscene, omdat die zo mooi is:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *