Buxus opgegeven, Ilex crenata als vervanger


Ilex crenata ‘Convexa’  Foto: Ben Groen

In het aprilnummer (2011) van het vakblad Groen staat een artikel getiteld  ‘Buxushagen: drager van de architectuur van de tuinaanleg – ook in de tuinen van Het Loo’. Van de hand van Ben Groen en Willem Zieleman. Over de bedreigingen voor de buxus en mogelijke alternatieven. Hier een en ander uit het artikel:

De schimmels Cylindrocladium buxicola en Volutella buxii slaan al enige jaren fors toe. Meer recent kwam er ook nog eens de vrij onbekende buxusmot Diaphania perspectalis bij. Uit testresultaten blijkt dat geen enkele buxussoort of buxuscultivar ongevoelig is voor Cylindrocladium. Twee opties tekenen zich af: biologisch, chemisch of teeltechnisch bestrijden; of stoppen met buxus en zoeken naar alternatieven.

In de tuinen van Paleis Het Loo wordt buxus voorlopig nog gehandhaafd, maar wekelijks spuiten is noodzakelijk. De totale kosten bedragen 40 tot en 50 duizend euro per jaar. In de (zeer) nabije toekomst gaat de renovatie van de Benedentuin, Koningstuin en Koninginnetuin spelen en rijst de onvermijdelijke vraag ‘Hoe nu verder?’. De Engelse Royal Horticultural Society heeft al een lijst met mogelijke alternatieven op haar website gepubliceerd. De soorten zijn geselecteerd op klein blad en daarnaast op geschiktheid voor knippen en vormsnoei. Van alle alternatieven is Ilex crenata het meest gelijkend op Buxus sempervirens. Voor de leek is het verschil niet te zien.

In 2011 zal Het Loo een proef met duizend Ilex crenata planten in vier rassen nemen. Deze proef wordt in een minder in het oog vallend deel van de formele tuin uitgevoerd. Als deze proef slaagt, wordt het experiment opgeschaald. Indien
deze grotere proef ook succesvol is, zal mogelijk de hele tuin met een cultivar van Ilex crenata worden ingeplant.  JH


Een verschil: Buxus sempervirens heeft overstaande bladstand (linker 2);
Ilex crenata heeft verspreide bladstand (rechter 2)  Foto: flickr.com

5 gedachten over “Buxus opgegeven, Ilex crenata als vervanger

  1. Eigenlijk is het wel heel interressant met welk (chemisch) middel er gespoten wordt. Veel bestrijdingsmiddelen zijn niet selectief in gebruik en het is natuurlijk de vraag of het gebruik van dergelijke middellen wenselijk is.
    Zelf heb ik er 10 jaar geleden voor gekozen te stoppen met het toepassen van chemische middellen, niet omdat het handig is maar omdat ik het gewoon niet meer wil.
    Het wekelijks! spuiten zet te denken.
    Een oplossing…, ik weet het niet. Bodemleven bevorderen, sproeiers uitschakelen, het zal alllemaal wel onderzocht zijn.
    Maar wekelijks spuiten? Nee!

  2. Ilex crenata, mooi alternatief. Maar het groeit snel en moet erg vaak gesnoeid worden om vorm te houden.
    Het volgende heb ikzelf ervaren: snoei de buxus diep in, tot op het dikkere hout. Als dit er gezond uitziet dan zal de buxus opnieuw uitlopen.

    • Een feromonenval bij Buxusmot werkt goed als je wel aan de voorschriften houdt. In combinatie met een gezonde bodem tot nu toe weinig problemen. Schimmel hebben we gelukkig nog niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *