Ik ben bezig met een herstelplan voor een historisch wandelpark in de buurt van Breda (de eigenaar wil ivm privacy de naam van de buitenplaats niet op internet). Ik kwam iets merkwaardigs tegen dat ik nog niet kan onderbouwen middels historische kaarten, ook niet mbv de Veldminuut.
Het parkje dateert uit ca. 1785 en bestaat uit smalle slingerende paadjes die zijn omzoomd door zomereiken. De plantafstand is trouwens ca. 5.90 m. Een deel van het wandelpark is ooit in de jaren 30 omgevormd naar landbouwgrond dus de padenstructuur is hier deels verdwenen. Op o.a. het KMP is te zien dat naast het wandelpark een landbouwperceel lag dat tevens de grens van de buitenplaats was. Later zijn beide landbouwpercelen ingeplant met fijnsparren.
Huidige situatie, met de dubbele sloot en kade.
Wat mij opviel is dat langs de toegangsweg naar het huis een sloot loopt die in de buurt van wandelpark verbreed is (zie foto 1) en die ter hoogte van het naburige landbouwperceel overgaat in een dubbele sloot (inmiddels drooggevallen) met in het midden een kade (zie foto 2). Deze komt uit bij een langgerekte verhoging op de grens van de buitenplaats. Hiervandaan kijk je op een naburige buitenplaats. Ik denk zelf dat de verbrede sloot een vroeg landschappelijke vijver is die hoorde bij het wandelpark en ter hoogte van het landbouwperceel overging in een dubbele sloot met in het midden een wandelpad zodat je naar een uitkijkpunt liep. Maar nogmaals ik kan het met kaarten niet onderbouwen. Weet één van jullie misschien voorbeelden hiervan of misschien een andere verklaring.
Karin Bevaart
Foto's: Karin Bevaart