Tekening Martin Schouman, omstreeks 1790.
Op deze tekening van 63 x 46 cm, gesigneerd door M. Schouman zien we een gedeelte van een buitenplaats, met op de voorgrond een slingerende waterpartij met kleine waterval, wat sierbomen (naaldboom, treugwilg) en een uitzicht op een polderlandschap met rechte sloot en een molen.
Martinus Schouman wiens signatuur onder de tekening staat, werd geboren in Dordrecht in 1770 en overleed in 1848 te Breda. Datering van deze tekening lijkt me omstreeks 1790, gelet op de toch nog wat stijve stijl van tekenen en de onbeholpen boom op de voorgrond.
Er staat niet bij welke buitenplaats dit is, maar ik denk dat we hem in het westen van Nederland moeten zoeken, omgeving Dordrecht waar Schouman woonde. Ik noem het buitentje maar Molenzicht.
Martin van den Broeke
Detail tekening Martin Schouman, omstreeks 1790.
Wat betreft kleurstelling dacht ik gelijk aan de afbeeldingen van Zuydwijk, door P.C. la Fargue. Kijkend naar de oevers dacht ik eveneens aan Zuydwijk (maar dat kwam vooral door mijn eerste associatie met die buitenplaats -dergelijke oevers komen wel vaker voor).
Zuydwijk heeft nu nog steeds een uitzicht op een molen die ten zuidoosten van het park ligt.
Maar dat gold eind 18de eeuw vermoedelijk voor wel meer buitenplaatsen, dus het kan heel goed ergens anders zijn.
HvdE
Henk, ik ben het helemaal met je eens.
WM.
Het plaatje erbij (deel van een wat grotere tekening): Gezicht in het park van Zuydwijk, P.C. la Fargue (ca. 1772)
Bron: webpage Zuydwijk.
Jan, da’s een kerk (Voorschoten of Wassenaar?). Maar het idee is duidelijk 😉
Mijn vraag is: waar vindt Martin zo’n ingelijste tekening?
Die ingelijste tekening vind je nu bij mij thuis aan de wand. Misschien dat er op de achterkant iets staat over de afgebeelde tuin, maar ik laat de lijst liever heel. Het blijft dus gissen waar dit is. De signatuur suggereert dat de afbeelding is gemaakt door een Dordtse tekenaar. Nu hadden inwoners van Dordrecht buitenplaatsen op het Eiland van Dordrecht, maar ook rond Alphen aan den Rijn. Wellicht dat een blik op kadastrale kaarten van die gebieden aanwijzingen kunnen geven waar de afgebeelde tuin lag. We zoeken een buitenplaats met een kom, en buiten het terrein een rechte sloot met een molen. Dat moet niet moeilijk te vinden zijn…
Kan iemand iets zeggen over de bomen? Ik herken alleen de treurwilg.
Wat betreft de bomen, op de voorgrond typisch soorten die passen bij de landschapsstijl, treurwilg, naaldboom op de voorgrond een Beuk? Op de achtergrond richting polderlandschap lijken wel populieren.
Nu op zoek welke buitenplaats het kan zijn.
Ik ga voor; Rechtsvoor eik,evenwichtige vertakkingen en duidelijke proppen met twijgen in de top. De eik heeft wat meer eindknoppen die het beeld bepalen.
Linksmidden (donker) beuk,geveerde jonge boom met zeer dichte bladbezetting.
De naaldboom moet haast wel een fijnspar zijn.
De achtergrond iep. Lange opgaande ijle takken. De populier groeit meer etagegewijs, zeker op relatief jonge leeftijd laat de boom een krans met takken zien, dan twee meter stam en dan weer een krans met takken enz.
Maar ik geloof dat alleen het orgineel uitsluitsel kan bieden want met deze afbeelding kan Karin het evengoed bij het juiste eind hebben.