Jhr. Van Sypesteyn wandelt met gasten door de bloeiende rozentuin (ca. 1930)
Bron: Sypesteyn weblog
Dit is de titel van het boekje dat is geschreven door D. H. van Wegen, ter ondersteuning van de gelijknamige tentoonstelling die op dit moment in Kasteel Sypesteyn plaats vindt.
Wie kasteel en tuinen van kasteel Sypesteyn kent weet dat de vanaf 1902 aangelegde tuinen en het vanaf 1907 gebouwde kasteel de indruk geven van een nagebootst Nederlands kasteel-ensemble rond 1600.
Dit boekje gaat heel goed in op de oorspronkelijke bedoelingen van jonkheer van Sypesteyn.Hij leefde in dezelfde tijd als de tuinarchitecten Leonard Springer, Hugo Poortman en Henri Copijn, en eigenlijk had Van Sypesteyn wel verwacht dat één van deze grote bazen een boek over de geschiedenis van de Nederlandse tuinkunst zou produceren, maar dat gebeurde niet snel genoeg naar zijn zin, zodat hij er maar zelf aan begon. De titel van dit boek is Oud-Nederlandsche Tuinkunst. xe2x80x99s Gravenhage, 1910.
Voor mij was de kernzin van het boekje Tuinvisioenen, ik citeer de schrijver: Het was juist niet Van Sypesteyns ambitie om een pastiche, een nieuwe tuin in oude stijl, te maken. De tuinen in Loosdrecht zijn niet bedoeld als nieuwe aanleg in oude stijl, maar als oude tuin met nieuwe trekken. Hoe maak je in godsnaam een oude tuin met nieuwe trekken, als er geen oude tuin is en die alleen als visioen bestaat?
Wat waren de uitgangspunten voor van Sypesteyn? Dat verhaal wordt eigenlijk in het boekje verteld. Het is allemaal duidelijk, de hele geschiedenis van de tuinkunst, volgens van Sypesteyn wordt belicht, maar jammer is wel dat het twintigste eeuwse begrip Hollands classicistische tuinkunst en het 19de eeuwse begrip Oud-Hollandse tuinkunst en Van Sypesteynxe2x80x99s begrip Oud-Nederlandsche tuinkunst en het Engelse begrip Dutch garden zonder duidelijke definities worden opgevoerd. Dat geeft beslist verwarring voor niet wel-ingevoerde tuinhistorici en geïnteresseerden.
Maar ik heb het boekje met zeer veel plezier gelezen. CO
D. H. van Wegen. Tuinvisioenen: Jonkheer van Sypesteyn op zoek naar de verloren tuinkunst. Loosdrecht, 2010. 61 p.
11 sept, Symposium Tuinvisioenen Sypesteyn; zie weblog 29 juli of website Sypesteyn.
Oud-Nederlandsche Tuinkunst digitaal lezen, zie weblog 1 maart 2009.
Rosarium Kasteel Sypesteyn