Landhuis Elswout: 390 jaar verder

Op 1 juni 2023 was de feestelijke opening van landhuis Elswout. De buitenplaats Elswout dateert uit 1633, kende verschillende eigenaren en kwam in de negentiende eeuw tot grote bloei onder drie generaties van de handels- en bankiersfamilie Borski. De laatste Borski van Elswout – Willem Borski III – had grootse plannen voor het landhuis en gaf architect Constantijn Muysken opdracht tot de bouw van een Italiaans paleis. Het project kwam echter stil te liggen na zijn plotselinge dood, in 1884. Elswout bleef onafgebouwd en meer dan een halve eeuw lang stonden enkel de vier gevels overeind. In WO II hebben de Duitsers het pand geconfisqueerd en van vloeren en een dak voorzien. Weer een kwart eeuw later, in 1970, kwam het landhuis in bezit van Staatsbosbeheer. Voor een symbolisch bedrag van 1 gulden verkocht Staatsbosbeheer landhuis Elswout vervolgens rond de eeuwwisseling aan Luigi Prins / Cobraspen Groep, dat uiteindelijk in 2004 startte met de afbouw in de door Willem Borski III beoogde stijl. Daartoe nam Luigi Prins de originele interieurtekeningen als uitgangspunt, die hij na intensief archiefonderzoek bij een van de nazaten van de familie Borski had teruggevonden.

Op 20 september 2024 verscheen Landhuis Elswout: 390 jaar verder, een overzichtswerk over het bijna vierhonderd jaar oude rijksmonument. In het boek is het verhaal van Landhuis Elswout opgetekend en gevangen in tekst, tekeningen, schilderijen, de originele bouwtekeningen van architect Muysken, documenten en een fotoreportage. Landhuis Elswout: 390 jaar verder beschrijft de geschiedenis van buitenplaats Elswout, vanaf de stichting van het landgoed in 1633 en de verschillende landhuizen die er door de eeuwen heen zijn gebouwd, tot en met de afbouw van het huidige Landhuis Elswout in Italiaanse stijl, afgerond in 2023. Ruwweg de tweede helft van het boek gaat over het afbouwproces van de afgelopen decennia, de eerste helft over de eeuwen daarvoor.

Het overzichtswerk is exclusief en in beperkte oplage verkrijgbaar bij boekhandel De Vries Van Stockum te Haarlem.

En kijk vooral ook de documentaire op youtube.

3 gedachten over “Landhuis Elswout: 390 jaar verder

  1. Jan heb jij het boek al in handen gehad? Weinig informatie waar het boek over gaat, wie de schrijver is, wie de buitenplaatsgeschiedenis in het boek heeft behandeld. Of gaat het boek meer over de bouw en de reconstructie van het huis? Met het groepje ‘Tuinmuseum’ hebben we wel eens daar rondgelopen en gepraat met Staatsbosbeheer, maar dat was nog voor de tijd van Luigi Prins, heel lang geleden. Natuurlijk was het huis veel te groot voor Tuinmuseum, maar de bedoeling was dat we dat we 1 of 2 zalen zouden huren. We kregen wel snel door dat het een gebed zonder end was en hebben het idee toen maar laten vallen. CO

  2. Ja, het gaat vnl. over het huis. Mw. Suzanne van Waes van Cobraspen antwoordde mij op de vraag of het boek ook de geschiedenis van park en tuinen behandelt het volgende:
    “De ontwikkelingen en aanpassingen van het Landgoed komen slechts minimaal aan de order.” CO.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *