Bezoek aan de buitenplaats Trompenburgh, een aanrader

Vanaf 1 april is buitenplaats Trompenburgh te xe2x80x99s Graveland op de eerste zondag van de maand weer te bezoeken. Zie hier voor inschrijving van rondleidingen.

Eigenaar Cornelis Tromp (1629-1691) heeft zich in de koepelzaal laten afbeelden samen met zijn vader Maarten Harpertsz Tromp (1598-1653), zijn vrouw Margaretha van Raephorst (met haar gehuwd in 1667) en Neptunus. Tromp was beter op zee dan op het land of zoals Constantijn Huygens dichtte over hem: Hij sitt op ’s Gravenland, die t’scheep veel wond’ren dee: Hij waer veel dienstiger, dunckt mij, op ’s Graven Zee. In 1679 werd Tromp benoemd tot luitenant-admiraal-generaal van de Republiek.


Op een oude tekening ziet men heel duidelijk dat de flankerende eilanden rondom met scheerheggen zijn beplant.

Het eerste huis op deze plek is gebouwd in 1654 door Joan van Hellemondt, de eerste echtgenoot van Margaretha van Raephorst. Dit huis is in 1673 verwoest door de Fransen, waarop Cornelis Tromp en zijn echtgenote, inmiddels weduwe van Joan van Hellemondt, na 1677 een nieuw huis lieten bouwen, dat eerst de naam Syllisburg droeg. Deze naam had te maken met Trompxe2x80x99s adelijke titel (graaf van Syllisburg) die hij in 1676 van Christiaan V van Denemarken had gekregen.

Dit huis bestaat nog steeds en vrijwel in zijn oorspronkelijke gedaante. De indeling van de buitenplaats vertoont in grote lijnen eveneens nog steeds structuren uit deze Hollands classicistische periode. Op een plattegrond uit 1704 is te zien dat de plaats door een middenas in twee gelijke delen is verdeeld. Twee eilanden omgeven door hagen en beplant met opgaande bomen, flankeren het huis. Op de hoofdas lag en ligt nog steeds een grote cirkelvormig centraal bassin, toen omgeven door eerst cirkelvormige hagen, gevat in een vierkant van driedubbele hagen. Deze xe2x80x9cmiddenparterrexe2x80x9d was ook weer omlijst door xe2x80x9cbeddenxe2x80x9d  beplant met plantagebomen. Gelijkenissen met de 17de eeuwse tuinen op Het oude Hof (Paleis Noordeinde) en Hofwijck dienen zich aan.

Wacht maar, ik zal het eens gaan uitwerken, want het is beslist heel interessant. Over latere eeuwen en de omvorming in landschapsstijl ook later meer. Een voorproefje is op de fotoxe2x80x99s te zien. Een tekening (uit het begin van de 18de eeuw?  van wie?) en een foto van een van de twee eilanden zoals we er nu vanaf het dak tegen aan kijken, met een tuintje in architectonische stijl van A. Metzger. Deze weblog is alleen bedoeld om te informeren over de mogelijkheid tot bezoek. CO


Hier kijkt men op een van de flankerende eilanden met een tuintje ontworpen door A. Metzger

3 gedachten over “Bezoek aan de buitenplaats Trompenburgh, een aanrader

  1. Eenzelfde tekening staat in het boek(je) Trompenburg door Bert Natter (uitgave Rijksmuseum, 2007). De tekening (in kleur) hierin is van Cornelis Pronk en gedateerd ca. 1740-1745.
    Tot in heel veel details gelijk (maar ook verschillen) aan de tekening op de weblog. Ik weet niet of de laatste dan ook van Pronk is en zo niet, wie wie dan gekopieerd heeft…

    Overigens staat in dezelfde uitgave ook een aangetaste vogelvlucht van Trompenburgh (ca. 1704). Hierop komt de door Carla beschreven aanleg mooi naar voren.

  2. De beheerder van Trompenburg die ons rondleidde had het over twee tekeningen van Pronk, en die heb ik ook wel gezien, dwz op foto, de een iets anders dan de ander, dus Jan het klopt als je het hebt over kleine verschillen. Ik maakte van een van beiden een foto. Ook de vogelvlucht uit 1704 is in reproductie te zien. Het origineel schijnt in het museum in Kassel DU) te zijn. Over de vormgeving van de tuin in de 18de en 19de eeuw is wel het een en ander bekend, het meest interessant is de vergelijking, die ik al aangaf met Hofwijck. Zie voor het boekje van Jan: http://www.nieuwamsterdam.nl/trompenburg. Misschien een goede voorbereiding voor het bezoek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *